Osoblje ruskog konzulata pali stvari u kaminu

SAN FRANCISKU │ Iz dimnjaka ruskog konzulata u San Francisku, koji po nalogu administracije američkog predsjednika Donalda Trampa treba do subote da se zatvori, kulja crni dim, javila je agencija AP, tvrdeći da osoblje pali neidentifikovane predmete u kaminu. Osoblje generalnog konzulata sprovodi pripreme za privremenu obustavu rada, poručuje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Izvještaje američkih medija naziva cirkusom i novom hajkom.

Vatrogasci su došli do konzulata, ali im nije dozvoljeno da uđu u zgradu, navodi američka agencija.

Reporter Asošijeted presa tvrdi da je čuo da su ljudi koji su izašli iz zgrade rekli vatrogascima da „nema problema“ i da „osoblje konzulata pali neidentifikovane predmete u kaminu“.

Portparolka vatrogasne jedinice San Franciska Mindi Talamadž je izjavila da su primili poziv zbog dima i da je upućena ekipa, ali da je utvrđeno da dim dolazi iz dimnjaka.

„U njihovom kaminu je gorela vatra“, rekla je Mindi Talamadž.

Talamadžova je rekla da ne zna šta su palili po danu kada je u San Francisku u podne bila temperatura od 35 stepeni Celzijusa. „To nije slučajno, nešto su palili u kaminu“, navela je ona.

SAD su naložile juče Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku, kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku, kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Stejt department je saopštio da je ta odluka donijeta „u duhu reciprociteta“, dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote 2. septembra.

Najnovije događaje u ruskom konzulatu u San Francisku, odakle prema tvrdnjama AP kulja dim jer zaposleni pale stvari u kaminu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je nazvala „cirkusom i novom hajkom“.

Ona je rekla da osoblje generalnog konzulata u San Francisku sprovodi pripreme za privremenu obustavu rada, prenosi Tas.

Ruska agencija navodi da su pred zgradu konzulata došla vatrogasna kola zbog dima. Prema podacima vatrogasaca, dim je dopirao iz kamina.

„I odmah su počela pitanja američkih novinara kakav je to dim koji se vije iznad ruskog diplomatskog predstavništva“, napisala je Zaharova na svom Fejsbuk profilu.

„Odgovaram – u toku su pripreme za privremenu obustavu rada. S tim u vezi mogu da se zatvaraju prozori, spuštaju roletne, isključuje svjetlo, zatvaraju vrata, izbacuje đubre..“, napisala je ona.

Dodala je da radnici konzulata umjesto da ispunjavaju svoje obaveze, moraju vanredno da zatvore zgradu.

„Mada ne, ne zgradu, već rusko-američke odnose da bi ih sačuvali za neka bolja vremena“, zaključila je Zaharova.

Tanjug