Освештан споменик српским жртвама са подручја Kоњица

spomenik 1 konjic

ГАЦКО | У Гацку је данас служен парастос и освештан централни споменик српским жртвама страдалим у последњем одбрамбено-отаџбинском рату од 1991. до 1996. године на подручју општине Kоњиц.

Споменик српским жртвама постављен је у порти старе цркве Свете Тројице у Гацку, а открили су га чланови породица погинулих Kоњичана.

Парастос је служио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије који је подсјетио на велику жртву Kоњичана, истичући да је жртва Срба из долине Неретве једна од најславнијих жртава овога рата за Републику Српску.

Владика је поручио да се никада и ни на једном мјесту не осјећају као мањина већ као велики људи, што и јесу, који су препознатљиви по својој култури, вредноћи и по томе што воле свој Kоњиц.

„Бити Kоњичанин било гдје да сте је узвишено, а на то узвишење вас не подиже никаква ваша сујета него вас подижу ова имена написана на споменику“, рекао је владика Григорије.

spomenik konjic

На споменику су уписана имена 382 жртве са подручја Kоњица, 166 је погинулих бораца Друге лаке пешадијске бригаде из Kоњица, девет добровољаца, 35 бораца убијених у логорима Челебићи и Мусала, 13 припадника других ратних јединица погинулих на територији општине Kоњиц, 24 Kоњичана погинула у одбрамбено-отаџбинском рату широм Републике Српске и 135 цивилних жртава са подручја те општине.

Републичке и друге бројне делегације положиле су цвијеће на споменик жртвама са подручја Kоњица.

Откривању споменика присуствовао је велики број породица погинулих Kоњичана, народни посланици са подручја Херцеговине, те представници политичког и привредног живота регије.

Споменик је направило предузеће „Шишковић“ из Требиња, док је пројекат без накнаде урадио пројектни биро „Kонтура“ из овог града.

Радио Требиње