Оштар рјечник политичара нарушио односе у региону

111

ВАШИНГТОН │ Посљедњих мјесеци су пооштрени односи бивших југословенских република, учестале су оштре ријечи међу политичарима, а на терену се поново дешавају инциденти, због чега постоји пријетња да се наруше односи који су донекле стабилизовани од средине 2000-тих година, наводи данас Глас Америке.

Између Београда и Загреба се настављају оптужбе у које још увијек помињу четнике и усташе, а Република Српска је на клизавом терену због осјетљивости референдума заказаног за септембар о Дану РС.

Тимоти Еш, шеф аналитичко – стратегијског тима за Централну, Источну Европу, Блиски Исток и Африку у компанији Номура интерненшнал у Лондону, сматра да ће се ситуација смирити када прођу избори и земље региона врате фокус на приступања Европској унији.

Постоје велике сумње везане за процес проширења ЕУ. Да ли ће бити нових чланица уније? У прошлој деценији земље на Балкану, као што су Србија и Хрватска себе су устоличиле на путу прикључења, са добром перспективом да постану чланице. Ако више не постоји могућност да БиХ, Србија, Македонија постану чланице, зашто би ове земље одустале од својих националних интереса, суверенитета за виши циљ„, наводи Еш.

Глас Америке наводи да се питањем стања у региону у понедјељак бавио предсједник Владе Србије Александар Вучић који се састао са представницима дипломатског кора и шефовима мисија међународних организација и институција у Србији да би расправљали о ситуацији у региону.

„Због такве ситуације у наредном периоду не може се са 100 одсто сигурности очекивати политички и економски просперитет у региону„, рекао је Вучић.

Иако аналитичари виде подизање тензија у Хрватској као постизање поена у предизборној трци, Вучић је одбацио ту тезу наводећи да то нема везе са кампањама, а ако има, утолико горе, јер је ту ријеч о континуираној антисрпској политици.

Глас Америке истиче да постоји позитиван глас и да долази из Србије јер постоји јасна рјешеност да се не одговара на провокације.

Радио цитира премијера Вучића у намери да се енергија Србије усмери на будућност која је, по његовим речима „важнија од прошлости“.

Глас Америке примећује да српски медији ипак подгријавају ситуацију својим насловима, иако су се званичници из Београда суздржали у својим реакцијама посљедњих недјељу дана.

(Глас Америке)