Осуђују одлуку о забрани обиљежја

373269_1

САРАЈЕВО │ Одлука Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине да се свим запосленим у правосуђу забрани ношење вјерских обиљежја, изазвала је мноштво реакција и полемике. На друштвеним мрежама појавиле су се групе у којима се овакви потези осуђују, а покренуте су и петиције за њено поништавање.

Одлуку да свим упосленицима у правосуђу забрани ношење вјерских обиљежја, Високо судско и тужилачко вијеће БиХ оправдава позивањем на Закон о судовима донесен 2003. године.

„Регулатива је таква да имамо Закон о судовима који каже да је забрањено ношење вјерских националних и политичких обиљежја судијама и радницима и суду као и постављање таквих знакова у Суду и на зграду Суда дакле у канцеларијама у којим раде“, изјавила је Ружица Јукић, потпредсједница ВСТВ.

Грађани су реаговали на више начина. На друштвеним мрежама покренуте су акције подршке али и петиција против ове одлуке.

Петицију је потписало више од 3.000 особа, а међу њима и Уна Бејтовић. Сматра да се ова одлука противи основним људским правима.

„То говори да смо постали друштво у којем се свакоме може учинити да је нечије вјерско обиљежје, у нашем друштву је то његово име и презиме, може бити разлог да сумња у нечију непристрасност. Некоме данас се неће допасти хиџаб судије, сутра му се неће допасти име, а прекосутра може бити у питању боја нечијих очију“, коментарисала је Уна Бејтовић.

Јавност мора показати своје незадовољство одлукама које се доносе без јавне дебате, истиче Уна. На исказивање подршке одлучила се и Амра, која је, симболично, на друштвениим мрежама објавила своју фотографију са хиџабом.

„Жељела сам да пошаљем поруку да хиџаб шаље поруку професионализма, поштења и повјерења, а исто тако и други религијски знаци. Да и муслимански, бошњачки народ препозна да крст носи повјерење, љубав и поштење и да ми почнемо да враћамо повјерење једни у друге“, казала је Амра Панџо.

Вјерска обиљежја нису страна у државним институцијама. Славица Јосиповић, посланик у Представничком дому федералног парламента, не види ништа спорно у ношењу вјерских обиљежја која дефинишу идентитет особе. Наводи како то уствари помаже људима да се боље поштују и разумију.

„У 21. вијеку мислим да свако има право испољавати своју вјеру како то њему одговара нормално не правећи проблеме некоме другом у смислу да провоцира или изазива. Ја поштивам и цијеним све припаднике и припаднице других вјероиспвијсети имам колегицу у парламенту која своју вјеру изражава на начин има мараму на глави, јако смо у добрим односима и мислим да се на тај начин можда боље и разумијемо као вјернице“, рекла је Славица Јосиповић, посланик у ПД ПФБиХ.

Бројна удружења али и грађани појединачно, позвали су на што скорије повлачење одлуке. Уколико њихов захтјев не буде усвојен, остаје да чекају ступање на снагу уговора Исламске заједнице са државом БиХ који дефинише вјерска права, обављање молитве, облачење, али који још није прошао парламентарну процедуру.

Н1