Освајање Палмире важан успјех у борби против тероризма

ДАМАСК │ Сиријски председник Башар ал Асад изјавио је данас да поновно освајање Палмире од стране сиријских снага данас представља успјех стратегије сиријске војске у борби против тероризма, пренијела је сиријска телевизија.

„Ослобађање историјског града Палмире данас је важно достигнуће и још једно свједочанство успјеха стратегије сиријске војске и њених савезника у рату против тероризма„, рекао је Асад на састанку са француским парламентарцима у Дамаску, навео је Ројтерс.

Команда сиријске војске саопштила је раније данас да је у потпуности преузела контролу над Палмиром, наводећи да ова побједа означава почетак колапса Исламске државе.

Војска Сирије и националне одбрамбене снаге, уз подршку руског ратног ваздухопловства, тријумфално су у недјељу рано ујутро повратиле древни град Палмира у срцу Сиријске пустиње.

Војска Сирије почела је општу офанзиву 8. марта, наступањем према околним брдима и воћњацима прије него што је кренула на ИСИС-ов бастион.

Број погинулих на страни ИСИС-а у борби која је трајала 18 дана није потврђена од стране Сиријске Арапске војске. Међутим, извор треће стране, који прати „Пустињске соколове“, тврди да је током борби убијено стотине џихадиста и да је уништено велики број возила и тешког наоружања, преноси Ал-Масдар сервис вијести.

У маја 2015. године, ИСИС владавина терора почела је у стратешком граду Палмира; ова терористичка група је брутално масакрирала десетине регуларних војника, као и цивила лојалних влади у Дамаску.

Након освајања Палмира, та терористичка група се обрушила на светилишта, храмове и споменике. Антиквитети непроцјењиве вредности, који су стајали вјековима одољевајући природних и цивилизацијским катастрофама, уништени су.

Палмира је стратешки важан град јер је смештен у пустињи која се протеже до ирачке границе на истоку, и ИСИС-овог главном граду Раке на сјеверу.

Дворац и антички град Палмира су на УНЕСЦО-овој листи светске баштине.

Агенције