Osvajanje Palmire važan uspjeh u borbi protiv terorizma

DAMASK │ Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da ponovno osvajanje Palmire od strane sirijskih snaga danas predstavlja uspjeh strategije sirijske vojske u borbi protiv terorizma, prenijela je sirijska televizija.

„Oslobađanje istorijskog grada Palmire danas je važno dostignuće i još jedno svjedočanstvo uspjeha strategije sirijske vojske i njenih saveznika u ratu protiv terorizma„, rekao je Asad na sastanku sa francuskim parlamentarcima u Damasku, naveo je Rojters.

Komanda sirijske vojske saopštila je ranije danas da je u potpunosti preuzela kontrolu nad Palmirom, navodeći da ova pobjeda označava početak kolapsa Islamske države.

Vojska Sirije i nacionalne odbrambene snage, uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva, trijumfalno su u nedjelju rano ujutro povratile drevni grad Palmira u srcu Sirijske pustinje.

Vojska Sirije počela je opštu ofanzivu 8. marta, nastupanjem prema okolnim brdima i voćnjacima prije nego što je krenula na ISIS-ov bastion.

Broj poginulih na strani ISIS-a u borbi koja je trajala 18 dana nije potvrđena od strane Sirijske Arapske vojske. Međutim, izvor treće strane, koji prati „Pustinjske sokolove“, tvrdi da je tokom borbi ubijeno stotine džihadista i da je uništeno veliki broj vozila i teškog naoružanja, prenosi Al-Masdar servis vijesti.

U maja 2015. godine, ISIS vladavina terora počela je u strateškom gradu Palmira; ova teroristička grupa je brutalno masakrirala desetine regularnih vojnika, kao i civila lojalnih vladi u Damasku.

Nakon osvajanja Palmira, ta teroristička grupa se obrušila na svetilišta, hramove i spomenike. Antikviteti neprocjenjive vrednosti, koji su stajali vjekovima odoljevajući prirodnih i civilizacijskim katastrofama, uništeni su.

Palmira je strateški važan grad jer je smešten u pustinji koja se proteže do iračke granice na istoku, i ISIS-ovog glavnom gradu Rake na sjeveru.

Dvorac i antički grad Palmira su na UNESCO-ovoj listi svetske baštine.

Agencije