Отет још један Србин у Либији

На нафтним пољима 1.200 километара од Триполија киднапован Мирослав Томић

libija_620x0

ДРЖАВЉАНИН Србије Мирослав Томић (36) отет је у суботу у Либији. Из Министарства спољних послова Србије потврдили су ову информацију за „Новости“, истичући да су у сталном контакту са либијским властима, са којима чине све да се ова ситуација што пре разреши и наш држављанин што пре нађе на слободи.

Како сазнајемо, Томић, који ради на нафтним пољима удаљеним од главног града Триполија 1.200 километара, отет је код нафтне бушотине „Месина оилфилд“, која је у власништву компаније „Арабиан голд олив компани“. Иначе, бушотина се не налази у зони сукоба, због чега се претпоставља да су отмицу извршиле локалне криминалне групе, највероватније како би тражили откуп.

Потрага је започела одмах по пријави нестанка.

Према незваничним информацијама, Томић је највероватније отет док је обилазио нафтне бушотине. Иначе, у Либији је последњих 20 година и запослен је у немачкој компанији „Феростал“, која се бави одржавањем нафтних цеви и постројења, а у екипи је једини Србин. Како је могло да се чује, он, као и остали запослени, добио је гаранције да ће бити безбедан, тим пре што је обезбеђење око нафтних поља. Пре пет година, фирма је евакуисала своје раднике из зона сукоба, а отмица се одиграла у мирном делу земље, због чега се и претпоставља да је извршена како би се тражио откуп. Томић, чија породица живи у селу Брасина код Малог Зворника, до пре три недеље је био у Србији, а планирао је да се врати у јулу како би са супругом и двојицом малолетних синова отишао на заједнички одмор. Последњи се са њим, дан пре отмице, чуо пријатељ који такође живи и ради у Либији. О немилом догађају, Томићеву породицу обавестили су надлежни из компаније „Феростал“.

НАСТРАДАЛИ

ПОЧЕТКОМ новембра прошле године у близини Сабрате киднаповани су службеници српске амбасаде у Либији Слађана Станковић и Јовица Степић. Нажалост, убијени су 19. фебруара приликом америчких ваздушних напада на упориште Исламске државе.

Средином јануара ове године, после десет месеци заробљеништва из затвора у Триполију пуштен је Срђан Бабић. Бивши телохранитељ Зорана Ђинђића, радио је за француску компанију „Аргус“ која се бави пословима физичког обезбеђивања дипломатских и привредних мисија.

Вечерње новости