Otisak prsta siguran lijek protiv krađe beba

20141229124744_281276
BEOGRAD l Mladi naučnik iz Srbije Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazivalo materinstvo i spriječile eventualne zloupotrebe, kao što su krađa ili zamjena beba u porodilištima.
Za patent, koji je zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, zainteresovano je i Ministarstvo zdravlja, koje želi da konačno stavi tačku na aferu u vezi s krađom beba i otkloni strepnje roditelja da nešto slično može i danas da se desi.
„To je dualni biometrijski skener koji pri porođaju direktno uzima otisak prsta novorođenčeta i majke. Podaci mogu da se šifruju, mada i ne moraju“, objašnjava Lalović u izjavi Tanjugu.
On navodi da bi pri izlasku iz porodilišta trebalo ponovo da se uradi kontrola i uzme otisak prsta djeteta i majke, tako da ne stvori ni minimalna mogućnost zamjene, krađe bebe ili neke druge zloupotrebe, a i time bi svaka majka znala pouzdano da je dijete njeno.
„Uređaj je sjajan. Mi danas mnogo toga čuvamo raznim sistemima zaštite novac, sefove, a ono što je najsvetije, ljudski život, ne čuvamo. Ovo je prilika da prvi uvedemo ovu inovaciju, a onda i da je izvozimo“, kaže Lalović.
Mladi doktorant pojašnjava da ovo nije moglo ranije da bude primjenjeno u praksi, recimo, sedamdesetih i osamdesetih godina, jer biometrija nije bila na tom nivou kao danas, ali dodaje da je interesantno da nigdje u svijetu biometrija nije počela da se koristi u te svrhe.
„Interesantno je da niko nije biometriju počeo da koristi u porodilištima, ali to je šansa za nas da patent primenimo u Srbiji, a zatim i da izvezeno u inostranstvo“, kaže Lalović.
Čim je počelo da se govori o uzimanju otiska prsta kod beba, krenule su i kritike da je to „čipovanje djece“.
„Ovo nema nikakve veze sa čipovanjem. To bi se radilo u porodilištima uz pristanak majke“, naglašava Lalović.
Na ideju je došao, kako kaže, jer će za nekoliko mjeseci postati otac, a biometrija je tema njegovog doktorskog rada.
Naučno je dokazano, pojašnjava, da se jedino otisak prsta formira prenatalno, do sedmog mjeseca trudnoće i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije mjenjaju.
Agencije