Откривен споменик на којем мач пробија карту Русије

КИЈЕВ │ Споменик украјинским војницима, погинулим у зони војних операција у Донбасу, откривен је у Кијеву. Спомен-обиљежје изгледа као велики гранитни мач с грбом Украјине који убија непријатеља, наваедно је на сајту украјинског телевизијског Канала 5.

– Споменик војницима АТО-а (Антитерористичке операције) откривен је у престоници. Споменик се налази на раскрсници између трга Лесја Курбаса и Улице академика Корољева – наведено је на сајту.

Додаје се да је на постоље прислоњен диск с ликом анђела-заштитника.

У видео прилогу о откривању споменика, објављеном на сајту Канала 5 очигледно је да споменик изгледа као велики меч који је заривен у карту Руске Федерације која је насликана на постољу бијелом бојом.

Како су објаснили организатори, споменик је подигнут како би се обиљежило сјећање на погинуле војнике у Донбасу и како би се грађани Кијева подсјетили каква је цијена мира.

Споменик је израђен од гранита, а висок је више од 2,5 метра. Коштао је око 4,7 хиљада долара, а новац је прикупљен захваљујући добровољним прилозима.

На откривању споменика оркестар је извео националну химну, након чега је минутом ћутања одата пошта Украјинцима погинулим у ратовима.

Спутњик