Откривен узрок поплава у БиХ!

poplave

БАЊА ЛУКА I Њемачки истраживачи су анализом сателитских података открили због чега су 2014. катастрофалне поплаве погодиле БиХ. Они упозоравају да подаци указују да се такве екстремне временске неприлике могу очекивати и убудуће.

Маја 2014. поље ниског притиска које су метеоролози ЕУ назвали Ивет, а они на Балкану Тамара, стајало је изнад БиХ и Србије као заковано. Киша је лила и лила… Избиле су катастрофалне поплаве које су нанијеле штете у милијардама марака, а у поплавама су у региону забиљежене и људске жртве.

Због чега је Ивет тако дуго „стајала“ изнад Балкана, било је питање које су себи поставили експерти са Института за истраживање климе у Потсдаму. Уобичајено је да се облаци у таквом пољу ниског притиска, које се иначе формира изнад Атлантика, пребацују са запада Европе ка истоку. Након што су прегледани сви метеоролошки показатељи, укључујући и сателитске снимке и друге податке о метео-условима, научници су дошли до закључка да „застој“ облака на једном мјесту има везе са вјетровима у горњим, врло високим слојевима атмосфере. Метеоролози ове вјетрове називају „јетстреам“.

Ови вјетрови су стално присутни око горње Земљине полулопте, обухватају је попут прстена. Тај прстен није прав, него је вијугав (слика испод). Вијуге на том прстену се, кружећи око Земље, попут таласа стално помијерају према сјеверу или југу. Ти таласи се називају „Россбy“ таласи. Када се вијуга помијера према сјеверу, онда она са југа повлачи за собом врућ ваздух са Средоземља, односно изазива високе температуре. И обрнуто, путујући према југу, вијуга повлачи хладан ваздух са Сјеверног пола.

Јетсреам вјетрови су попут ријеке која меандрира. Росбy таласи гурају њене дијелове према југу или сјеверу.

У нормалним условима се ово помијерање одвија без престанка. Протеклих година су истраживачи климе дошли до закључка да се такозвани „Росбy“ таласи све чешће зауставе. „Вијугање“ једноставно престане. Јетстреам вјетрови тада једно вријеме настављају да се крећу увијек преко истих подручја, не помијерајући се ни према сјеверу, ни према југу, попут ријеке која стално тече истим вијугавим коритом. А онда, као да се ослободи опруга, Росбy таласи их још више „заљуљају“ према сјеверу, односно према југу, објашњава Стефан Рахмсторф са споменутог института у Потсдаму.

Сви подаци које су прикупили он и његове колеге говоре у прилог томе да је управо такав „застој“ у таласању, односно вијугању „јетстреам“ вјетрова довео до катастрофалних поплава изнад БиХ и Србије током 2014. године, односно до „застоја“ облака изнад цијелог региона.

„Наши подаци нам не могу бити коначни доказ да је то одиста било тако, али су они врло индикативни, поготово ако се узме у обзир да смо потпуно исту ситуацију имали изнад Њемачке 1997. године, када је дошло до катастрофалних поплава у сливу ријеке Елбе (Лаба)“, каже Дим Цоумоу који је учествовао у изради студије.

Према мишљењу ових експерата, повод застојима је промјена климе. Наиме, таласање, односно вијугање „јетстреам“ вјетрова је посљедица великих температурних разлика између зрака који се налази изнад Сјеверног пола и оног који се налази око географских ширина Средоземља. Разлика у температури је „мотор“ који покреће вијугање. Како се повећала температура ваздуха на Сјеверном полу, тако је све мања и разлика у температури између ваздушних маса – што резултује повременим смањењем „таласања“.

Становници Балкана морају бити спремни на нове екстремне непогоде

Студија је показала да морамо да рачунамо с тим да ћемо све чешће да се сусрећемо са екстремним временским приликама, попут оних током маја 2014. Током протеклих десет година све чешће се биљежи појава застоја „Росбy“ таласа, односно појаве да изнад једног подручја стоји „заробљена“ киша, а изнад других подручја владају екстремне врућине. Томе у прилог иде и податак да се број обилних киша изнад Балкана у протеклих 60 година удвостручио.

„Резултати наших истраживања пружају све више доказа да аномалије планетарног вјетра „јетстреама“ могу да погодују изазивању екстремних временских ситуација. Оно што нас брине је што актуалне климатске промјене побољшавају услове који доводе до застоја „Росбy“ таласа“, каже Стефан Рахмсторф.

ДW