Откривено 47,5 тона сјемена зараженог кромпира!

БАЊАЛУКА │ Републичка фитосанитарна инспекција је протекле седмице забранила увоз и наложила поврат пошиљаоцу двије пошиљке зараженог сјеменског кромпира у количини од 47,5 тона поријеклом из Холандије и Француске.

Код сјеменског кромпира утврђено је присуство штетног организма Fusarium sp. навели су из Републичког инспектората. Ријеч је високо фитопатогеној гљиви која проузрокује болест сува трулеж кртоле кромпира. Стручњаци кажу да иако веома штетна за саму биљку безопасна је за човјека.

Војислав Тркуља, директор Пољопривредног института РС, каже да овај случај показује колики је значај фитосанитарне службе и контроле како би се спријечио увоз опасних патогена.

– Ипак, оно што је важно рећи је да без обзира на то одакле је сјеме, да ли је домаће или из ЕУ, не може се априори рећи да је добро ни да не ваља, него је неопходно у складу са законском процедуром сваку пошиљку прегледати, те у случају сумње узети узорке и послати их у овлаштену лабораторију, гдје постоји сва неопходна опрема и стручан кадар који може међународно признатим методама да утврди да ли је нешто заражено или не – каже Тркуља.

У анализираним узорцима сјеменског кромпира утврђено је присуство штетног организма у једном случају на седам одсто кртола, а у другом на шест одсто, а дозвољени проценат је свега један одсто. Пошиљке су биле распоређене у два камиона.

Пољопривредници кажу да би евентуални долазак зараженог сјемена на тржиште изазвао болест, а она опет немјерљиву штету.

– Највећи дио раног приноса кромпира који доноси једину праву зараду био би уништен. Све би пропало, губици би били огромни. Наравно, након тога и земљиште би нам затровано – рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске.

Он је истакао да је врло тешко не примијетити толики постотак заразе, те да сумња како је пошиљка намјерно послата у том облику.

Маринковић је поздравио рад Инспекције, те пренио позив произвођача да се настави контрола, нарочито сада по примјени ССП-а, како се на бх. тржиште не би слала сумњива роба.

Републички инспекторат је прошле године приликом увоза прегледао и 536 пошиљака других сјемена пољопривредног биља, гдје је за пет пошиљака утврђено да не одговарају прописаним параметрима квалитета, те је забрањен увоз и роба враћена пошиљаоцу, а ријеч је о 14 тона сјемена кукуруза из Србије, 0,3 тона сјемена бораније, 25 тона сјемена пшенице и 22,7 тона сјемена тритикалеа из Хрватске.

У Инспекторату истичу да је тржиште сјемена у Српској у потпуности под контролом инспекције.

Независне