Otmičari ubijeni, tužilac ranjen

339099_1

ISTANBUL | Na sajtu povezanom sa levičarskom grupom čiji su pripadnici zarobili tužioca Mehmeta Selima Kiraza, objavljeno je da je talac ranjen dok su napadači ubijeni.

Agencija Rojters je prenela da je ovaj tvit okačen ubrzo nakon što se čula pucnjava u zgradi i pošto su viđena dva vozila hitne pomoći kako se odvoze.

Ove informacije, međutim, nisu zvanično potvrdjene.

Nekoliko minuta pre toga, u zgradi suda, u kojoj su pripadnici zabranjene radikalne levičarske grupe kao taoca držali tužioca Mehmeta Selima Kiraza, odjeknula je eksplozija.

Osim toga, agencije su, pozivajući se na izjave svedoka prenele i da se čula pucnjava.

Agencija Rojters, navodi da se čula pucnjava i da se iz zgrade širi dim, dok AFP prenosi da se čula eksplozija.

Ispred zgrade su pripadnici bezbednosnih snaga, a lekari Hitne pomoći su viđeni kod zadnjeg ulaza u zgradu suda, dodala je britanska agencija.

Vlasti zasad nisu potvrdile da je pokrenuta operacija protiv napadača.

Pre nekoliko časova, šef istanbulske policije je izjavio da su u toku pregovori sa dvojicom napadača.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim posle smrti tinejdžera.

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena posle napada televizijske stanice su javile da su bezbednosne snage evakuisale zgradu da bi se „pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize“, navodi list.

Turska agencija Dogan je prenela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da „nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici“.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenela je Raša tudej.

Veruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.

Zabrana TV prenosa

Talačka kriza na sudu u Istanbulu dovela je do još jedne zabrane – direktnog prenošenja takvih događaja na televiziji, pa je sada takvih i sličnih zabrana ukupno više od 150 izrečenih u poslednjih četiri godine u Turskoj.

Zamenik premijera Jalčin Akdogan je o zabrani televizijskog prenošenja obavestio regulatorno telo turske radio i televizije (RTUK), pozivajući se na premijerovo ovlašćenje o privremenoj zabrani emitovanja u slučajevima vezanim za nacionalnu bezbednost i javni red, javio je list „Hurijet“.

O tome je RTUK obavešten ubrzo pošto su pripadnici ilegalne radikalne levičarske grupe danas pre podne uzeli za taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza i prete da će ga ubiti ukoliko vlasti ne ispune njihove zahteve.

Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine, posle 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine, a otac ubijenog oglasio se ranije danas pozivajući otmičare da oslobode tužioca, prenele su agencije.