Otvoren Drugi salon žilavke

TREBINJE │ U organizaciji porodice Vukoje, sinoć je u Trebinju otvoren  Drugi salon žilavke koji je okupio 17 vinarija, šest proizvođača hrane, poznatog kuvara Nihada Mameledžiju i brojne goste koji su uživali u degustaciji. Prema riječima Radovana Vukoja, direktora „Podrumi Vukoje“, na manifestaciji su se okupili vinari iz istočne i zapadne Hercegovine. Šezdeset etiketa i mnogo različitih načina pravljenja žilavke.

„Ovo okupljanje vinara, vinskih novinara, proizvođača sira, gostiju, puni srce i daje energiju za rad. Manifestacija je na visokom nivou, kako samo žilavka zaslužuje. Kao neko ko je inicirao ovu ideju, ja kao lokomotiva vučem ovaj region prema jednom cilju a to je da Hercegovina u perspektivi bude ono što jeste – zemlja vina“, kaže Vukoje.

Konzul Srbije, Vladimir Nikolić je najbolji ambasador žilavke jer kako ističe, od kada je došao u Republiku Srpsku, ovu sortu je na prvi okus zavolio.

„Danas je praznik biti u Trebinju, baš zbog žilavke koju preporučujem svim prijateljima. Mislim da ovakva dešavanja promovišu grad na najbolji mogući način. Ovo treba da postane tradicionalna manifestacija“, kazao je konzul.

Podrum Delić ima svoje vinograde u Petrovom polju.  Dragiša Delić, direktor vinarije,  kaže da je ova manifestacija od izuzetnog značaja za sve vinare.

„Mi proizvodimo osam vrsta vina ali žilavka nam je ponos. Kušao sam vina i od kolega i teško je izabrati najbolju“, kaže on.

Iz Mostara je došao Zdravko Rosić koji ističe da se i pored ovakve manifestacije treba što češće sastajati, pričati o vinu i razmjenjivati iskustva.

„Ja u svom podrumu proizvodim samo dva vina, blatina i žilavka. Žilavka je carica svih vina u Hercegovini“.

Uz žilavku najbolje idu sirevi. Marijana Vukoje, iz Mljekare Pađeni kaže da je najbolja kombinacija kajmak, sir i bijelo vino.

„Utisci su fenomenalni i nadam se daljoj saradnji“, dodaje Marijana Vukoje. Na domaću mocarelu, navikli smo zbog Borislava Govedarice iz Gacka.

„Ovi sirevi su zgodni za keteringe. Uz vina idu odlično pogotovo uz žilavku. Večeras smo predstavili sir sa pršutom, sa maslinama. Novi sir punjen orasima. Sir sa paprikom.“, kaže Govedarica.

Marko Radić, direktor TO Trebinje, navodi da je vinski turizam jedan od najpoznatijih vidova turizma u Trebinju i Hercegovini a trebinjska turistička organizacija će uvijek biti podrška.

„Ovde su degustirani najbolji vidovi žilavke i najljepši sirevi. Vrlo je važna,saradnja sa vinarijama zbog turista iz regiona. Vrlo sam zadovoljan saradnjom sa svim vinarijama u regionu“, zaključio je Radić.

Porodica Vukoje je za trebinjske , srbijanske i novinare iz inostranstva noć uoči otvaranja Salona žilavke priredila veče crvenih vina uz degustaciju hrane koju je pripremio Nihad Mamaledžija iz Sarajeva.

„Uvijek je izazov pripremiti hranu za ovakve manifestacije. Od svih jela koja sam pripremio da bi se,slagala uz vapa hercegovačka vina, najveći hit mi je juneći burger punjen sirom iz mijeha. Hercegovačke namirnice su veoma dobre i koristim ih i u inostranstvo. Stranci skupo plaćaju ukuse Hercegovine“, dodao je on.

Sunčica Pešić