Отворен „Филмски кампус“

ТРЕБИЊЕ │ У Требињу је вечерас отворен осми „Филмски кампус“, који организује Кинотека Српске, уз учешће тридесетак студената из РС, БиХ, Србије и Црне Горе, те истакнутих филмских умјетника, педагога, историчара филма и филмских архивиста из региона.

Кампус је отворио Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња, који је казао да је Требиње препознато као идеално мјесто за одржавање ове манифестације с обзиром да је након прошле, опет њен домаћин и ове године.

„Значај овог дешавања је у томе што су овдје дошли филмски ствараоци, студенти са четири академије позоришних умјестности : Сарајева, Цетиња, Бања Луке и Београда. И то је прилика и за професионално усавршавање и дружење студената. Ми наравно сматрамо да је то и проширење културне понуде у нашем граду”, рекао је Милошевић и пожелио свим учесницима пријатан боравак.

О филмском кампусу је говорио Сњежан Лаловић, вршилац дужности директора Кинотека Српске.

Он је рекао да ће током трајања филмског кампуса студенти моћи учествовати у разним темама, од историје филма, стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата, глобализације али и да ће у слободно вријеме имати излете како би боље упознали наш град.

Он се захвалио Миловану Пандуревићу, једном од првих директора Срна филма и првом директору Кинотеке Српске и вечерас на бини Културног центра Требиње му у име бившег колектива уручио пригодан поклон што је изазвало велики аплауз код публике.

Пандуревић је рекао да је ово веома лијепо изненађење.

„Нећу да крадем овај шоу – али поздрављам све љубитеље филма. Иако сам отишао у пензију ја остајем у вези са филмом“, рекао је он.

Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке, каже да ће у току кампуса бити и једна ексклузивна премијера – дигиталне рестаурације познатог филма „Варљиво лето 68.“ Горана Паскаљевића, која је скоро приказана и у Београду.

Представник Академије умјетности Универзитета у Бања Луци, која је међу првима подржала Кинотеку Републике Српске у овој значајној мисији, доцент Марио Ћулум, продекан за наставу академије, рекао је да је „Филмски кампус“ један племенит циљ којим се повезују студенти и наставници из региона и на тај начин омогућава размјену искустава и приказивање испитних филмова.

Након званичног дијела приказан је филм „Нигде“ Предрага Велиновића, сценаристе, редитеља и продуцента.

„У суштини, ми редитељи који смо и професори, не волимо да своје филмове приказујемо студентима зато што некако имамо двије личности у себи, двије професије у себи. Тако да смо сада дјелимично направили мали прекршај, али овај филм није дио наставног процеса јер сваки стваралац, редитељ има сопствену естетику и доживљај који жели да представи публици”, објашњава Велиновић који је и професор на Факултету Драмских уметности у Београду.

Он додаје да је за похвалу напор који Кинотека Српске улаже у ову манифестацију.

„Ово је најљепши начин да студент упознају филм, тако што упознају филмове једни других, тако што их анализирају, стварају пријатељства која ће касније уродити плодом”, прича он и истиче посебну захвалност према граду Требињу јер се, како каже, у сваком камену нашег града налази умјетност.

У едукативном програму кампуса, између осталих, учествују и редитељ Ђорђе Кадијевић, професор филмске и тв режије Факултета драмских уметности Београд Милорад Глушица, документаристи Владимир Петровић и Слободан Симјоловић, те директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке.

Требињска публика биће у прилици да, између осталог, види ревијални програм кампуса посвећен глумачкој диви Милени Дравић, као и играни филм „Пуковница“ Ђорђа Кадијевића, поводом стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата.

Сви програмски садржаји кампуса биће одржани у Културном центру Требиње.

Генрални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе РС, а подржао ју је и Град Требиње.

„Филмски кампус“ траје до 30. септембра.

С.П.