Otvoren „Filmski kampus“

TREBINJE │ U Trebinju je večeras otvoren osmi „Filmski kampus“, koji organizuje Kinoteka Srpske, uz učešće tridesetak studenata iz RS, BiH, Srbije i Crne Gore, te istaknutih filmskih umjetnika, pedagoga, istoričara filma i filmskih arhivista iz regiona.

Kampus je otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja, koji je kazao da je Trebinje prepoznato kao idealno mjesto za održavanje ove manifestacije s obzirom da je nakon prošle, opet njen domaćin i ove godine.

„Značaj ovog dešavanja je u tome što su ovdje došli filmski stvaraoci, studenti sa četiri akademije pozorišnih umjestnosti : Sarajeva, Cetinja, Banja Luke i Beograda. I to je prilika i za profesionalno usavršavanje i druženje studenata. Mi naravno smatramo da je to i proširenje kulturne ponude u našem gradu”, rekao je Milošević i poželio svim učesnicima prijatan boravak.

O filmskom kampusu je govorio Snježan Lalović, vršilac dužnosti direktora Kinoteka Srpske.

On je rekao da će tokom trajanja filmskog kampusa studenti moći učestvovati u raznim temama, od istorije filma, stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, globalizacije ali i da će u slobodno vrijeme imati izlete kako bi bolje upoznali naš grad.

On se zahvalio Milovanu Pandureviću, jednom od prvih direktora Srna filma i prvom direktoru Kinoteke Srpske i večeras na bini Kulturnog centra Trebinje mu u ime bivšeg kolektiva uručio prigodan poklon što je izazvalo veliki aplauz kod publike.

Pandurević je rekao da je ovo veoma lijepo iznenađenje.

„Neću da kradem ovaj šou – ali pozdravljam sve ljubitelje filma. Iako sam otišao u penziju ja ostajem u vezi sa filmom“, rekao je on.

Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, kaže da će u toku kampusa biti i jedna ekskluzivna premijera – digitalne restauracije poznatog filma „Varljivo leto 68.“ Gorana Paskaljevića, koja je skoro prikazana i u Beogradu.

Predstavnik Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, koja je među prvima podržala Kinoteku Republike Srpske u ovoj značajnoj misiji, docent Mario Ćulum, prodekan za nastavu akademije, rekao je da je „Filmski kampus“ jedan plemenit cilj kojim se povezuju studenti i nastavnici iz regiona i na taj način omogućava razmjenu iskustava i prikazivanje ispitnih filmova.

Nakon zvaničnog dijela prikazan je film „Nigde“ Predraga Velinovića, scenariste, reditelja i producenta.

„U suštini, mi reditelji koji smo i profesori, ne volimo da svoje filmove prikazujemo studentima zato što nekako imamo dvije ličnosti u sebi, dvije profesije u sebi. Tako da smo sada djelimično napravili mali prekršaj, ali ovaj film nije dio nastavnog procesa jer svaki stvaralac, reditelj ima sopstvenu estetiku i doživljaj koji želi da predstavi publici”, objašnjava Velinović koji je i profesor na Fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu.

On dodaje da je za pohvalu napor koji Kinoteka Srpske ulaže u ovu manifestaciju.

„Ovo je najljepši način da student upoznaju film, tako što upoznaju filmove jedni drugih, tako što ih analiziraju, stvaraju prijateljstva koja će kasnije uroditi plodom”, priča on i ističe posebnu zahvalnost prema gradu Trebinju jer se, kako kaže, u svakom kamenu našeg grada nalazi umjetnost.

U edukativnom programu kampusa, između ostalih, učestvuju i reditelj Đorđe Kadijević, profesor filmske i tv režije Fakulteta dramskih umetnosti Beograd Milorad Glušica, dokumentaristi Vladimir Petrović i Slobodan Simjolović, te direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Trebinjska publika biće u prilici da, između ostalog, vidi revijalni program kampusa posvećen glumačkoj divi Mileni Dravić, kao i igrani film „Pukovnica“ Đorđa Kadijevića, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

Svi programski sadržaji kampusa biće održani u Kulturnom centru Trebinje.

Genralni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a podržao ju je i Grad Trebinje.

„Filmski kampus“ traje do 30. septembra.

S.P.