Otvorena izložba fotografija „Mala sova ušara na našim zimovalištima“

TREBINJE | U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba fotografija „Mala sova na našim zimovalištima“, autora Almira Hukića iz Tuzle.

Predsjednik Centra za održivi razvoj i ekologiju Aleksandar Vukanović istakao je da ova vrsta sove, uglavnom, nije teža od 350 grama i da su ženke veće od mužjaka.

„Prepoznatljive su po tome što na vrhu glave imaju uške – uzdignuto perje koje podsjeća na uši, a po tome su i dobile naziv“, istakao je Vukanović.

Male ušare su grabljivice koje plijen love noću. Najčešće love plijen u niskom letu, na rubovima šuma ili uz živice. Imaju vrlo prodoran glas i mogu se čuti i na udaljenosti od preko dva kilometra.

„Žive u središnjem dijelu Sjeverne Amerike, sjevernoj Africi, većem dijelu Evrope i Azije“, naveo je Vukanović.

Predsjednik Centra za održivi razvoj i ekologiju iz Trebinja istakao je da na ovaj način žele da privuku što više istraživača, kako bi bila obavljena sveobuhvatna istraživanja, posebno prostor Orjen- Bijela gora, kako bi imali pravu sliku – koliko vrsta ptica i u kom broju borave na ovim prostorima.

Izložba je dio trodnevne manifestacije 7. ornitološkog festa, međunarodnog skupa, koji se održava u našem gradu do 21. oktobra, u organizaciji Centra za održivi razvoj i ekologiju – CORIE iz Trebinja i udruženja „Naše ptice“ iz Sarajeva.

Radio Trebinje