Otvorena izložba „Željeznica u Trebinju i okolini kroz vrijeme“

TREBINJE | „Željeznica u Trebinju i okolini kroz vrijeme“, naziv je izložbe koja je u organizaciji Medija centra „Železnice Srbije“ a.d. iz Beograda i Muzeja Hercegovine Trebinje večeras otvorena u trebinjskom Muzeju.

Autor izložbe je Josip Veber, novinar i publicista, zaposlen u Medija centru „Železnica Srbije“. On je istakao da je željeznica kao duh još uvijek prisutna na ovom prostoru, a fotografije je prikupljao preko 30 godina.

„Ovde je izloženo preko 100 fotografija, od zadnjeg odlaska voza iz Trebinja do raznih stvari vezanih za železnicu. Posebno ističem gospodina Rista Puticu iz Trebinja čiji je otac bio železničar i koji mi je puno pomogao da prikupim nekoliko desetina fotografija vezanih za Trebinje.“, istakao je Veber i dodao da nije želio da se fokusira samo na Trebinje,  jer je u našem gradu bilo i putnika iz Boke Kotorske, Dubrovnika, Nikšića, pa je ono bilo veoma veliki željeznički centar tih godina.

26. maja, 1976. godine je prošao zadnji putnički voz, iz Nikšića preko Bileće, Trebinja, Huma, Popovog polja do Čapljine. Taj dan pamti Risto Masleša iz Trebinja.

„I sad mi suze idu na oči. Voz je tako sirenom zavijao tužno naglašavajući posljednju vožnju kroz Popovo polje. Od tada je nastalo ogromno raseljavanje ljudi iz Popovog polja. Narod je u nevjerici, ne znajući šta će da bude, napuštao te krajeve trbuhom za kruhom.“, priča Masleša i dodaje da bu bilo dobro sa se opet ova pruga napravi jer je željeznica osnov života.

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja je svečano otvorivši izložbu rekao da je ova izložba plod saradnje Medija centra „Železnice Srbije“ i Muzeja Hercegovine i uvrštena je u godišnji kalendar manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto“.

„Ovo je odlična prilika za podsjećanje na dan kada je stigao prvi voz u Trebinje, 1901. godine. Tog dana je bila priređena velika svečanost, što pokazuju i ove fotografije. Željeznica je odigrala značajnu ulogu u oba svjetska rata i dugi niz godina  bila jedino prevozno sredstvo u ovom dijelu Hercegovine.“, kazao je Milošević i podsjetio da je izgradnjom brane u mjestu Grančarevo stara pruga je izmeštena na novu lokaciju.

„Siguran sam da će svi uživati u ovoj izložbi. Stariji sa sjetom, a mladi će se upoznati sa tim kako je nekad izgledalo sve dok je željeznica postojala.“, kazao je Milošević.

Izložbi je prethodila konferencija , na temu „Međunarodna saradnja“ čiji je organizator Savez za železničke inovacije u JI Evropi SEESARI.

Miroslav Stojičić, generalni direktor „Železnica Srbije“ a.d. iz Beograda kaže da ono što je važno za Trebinje je ostavština uskog kolosjeka koja je 1976. godine prekinuta .

“Ono što je ostalo od ovog dela pruge je nedavno prezentovano na Mokroj gori. To je taj deo turističke ponude koji mi negujemo, čuvamo i gajimo. Cilj naše današnje posete je pre svega alijansa SEESARI, koja je vezana za zemlje ovoga regiona. I mi smo izabrali Trebinje da bude naš domaćin i on se odnosi na vezivanje svih železničkih uprava, institute, fakulteta koji mogu učiniti da se železnička infrastruktura i kapaciteti unaprede i tamo gde ih nema razviju”, objašnjava Stojičić i dodaje da ono što je značajno za ovaj dio je prošlost i istorija i to je na dugom strateškom nivou potrebno razmatrati.

“U jednoj lepoj ponudi kao što postoji na Mokroj gori, to je šira tema, kada to kažem, mora postojati zainteresovanost i podrška vlada  i jedne i druge republike. Takođe, potrebno je da ima i turističke ponude. I to je sigurno potencijal o kome treba razmišljati i govoriti. Naš zadatak, pre svega je redovno funkcionisanje saobraćaja železnice regiona u kome se nalazimo.”, zaključio je Stojičić.

Nakon izložbe prisutnima su prikazana dva kratka filma o željeznici, poslije kojih je priređen i koktel.

S.P.