Otvorena najsavremenija domaća farma svinja

328588_1
INĐIJA | Ministar privrede Srbije Željko Sertić otvorio je u Ljukovu kod Inđije najsavremeniju domaću farmu svinja, kapaciteta 50.000 grla godišnje, u koju je kompanija „Knez agrar“ uložila ukupno šest miliona evra.
Sertić je rekao da Vlada čini sve da oslobodi i podstakne privatni sektor i da stvori najbolje uslove s ciljem da u Srbiji bude što više farmi poput ove.
On je, poslije posjete farmi u kojoj se trenutno nalazi 11.000 svinja, istakao da je veoma bitno da sa sadašnjih 3,4 miliona grla proizvodnja bude podignuta na znatno viši nivo, kako bi, prije svega, bile zadovoljene domaće potrebe, ali i stvorili uslove za izvoz, dodajući da Srbija ima otvoreno tržište za izvoz svinjskog mesa u EU, zemlje CEFTA i Ruske Federacije.
Sertić je napomenuo da farme poput ove doprinose povećanju obima i kvaliteta proizvodnje, kao i podizanju ukupnog stočnog fonda u Srbiji, te istakao da je namjera da stočarstvo u Srbiji ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u dogledno vrijeme dostigne znatno veći nivo od dosadašnjih 38 odsto.
Osnivač i vlasnik farme Srđan Knežević rekao je da je farma trenutno najsavremenija te vrste u Srbiji i da su u njoj zastupljene rase svinja landras, pietren i durok, čiji je genetsko porijeklo iz Austrije i Njemačke, prenose beogradski mediji.
On je napomenuo da ima objekte na površini od pet hektara, kao i još 18 hektara obradivih površina, dodajući da se na farmi radi još jedna mješaona hrane kapaciteta 150 tona dnevno, kao i novi silosi kapaciteta od 35.000 tona.
Srna