Отворена тајна документаЦИА: Фирер се није убио у бункеру

Документа са којих је скинута ознака „поверљиво“ показују да се 1955. године њихов доушник хвалио о сусрету који је имао са Адолфом Хитлером и приложио фотографије на којима су он и фирер — десет година после Хитлеровог самоубиства.

У документима стоји да је 1955. године шеф „Дивизије западне хемисфере“ ЦИА примио тајну белешку, због чијег наслова је сасвим сигурно попио нешто за смирење. Наслов је био „Оперативни: Адолф Хитлер“.

Како је наслов наговестио, вршилац дужности шефа станице у Венецуели је тврдио да је од једног свог контакта добио обавештење какво се добија једном у животу — деценију после свог наводног самоубиства у бункеру, Хитлер је и те како жив и налази се у Аргентини.

Укратко, са једним од доушника, Цимелодијем, контактирао је пријатељ од поверења, бивши припадник СС трупа, Филип Ситроен, који је тврдио да је једном месечно у Колумбији био у контакту са Хитлером, који је користио лажно име Адолф Шатлмајер за време путовања из Маракаиба, где је радио у шпедитерској компанији.

Ситроен је рекао Цимелодију да се чак фотографисао са свргнутим фирером, а нејасна фотографија је приложена уз белешку.

Такође је изјавио да је Хитлер напустио Колумбију и отишао у Аргентину негде у јануару 1955. године и додао да је прошло десет година од Другог светског рата и да савезници нису могли кривично да гоне Хитлера као ратног злочинца.

У поруци се закључило да ни одељење ЦИА ни Цимелоди нису могли да процене ваљаност информације која је стајала у белешки, али је она прослеђена као информација од „могућег интереса“.

Запањени шеф Дивизије је трагом белешке прегледао архиву и пронашао извештај стар годину дана у коме не само да стоји тврдња да Хитлер није мртав, већ се наводи да постоји читава колонија нациста у Јужној Америци. Информације су и овог пута дошле од Ситроена.

„Филип Ситроен је рекао бившем члану ове базе да је, док је радио за компанију из Колумбије, упознао особу која је јако личила и уз то тврдила да је Адолф Хитлер. Ситроен је тврдио да је дотичног упознао у насељу Колонија резидената у Туњи, које је како тврди, насељено великим бројем бивших нациста који следе овог наводног Хитлера са идолатријом нацистичке прошлости, ословљавајући га са ’фирер‘, поздрављајући га нацистичким поздравом и дивећи му се.“

Шеф одељења је поново писао шефу Дивизије, питајући да ли да наставе да истрагом потенцијално несталог Хитлера или не.

„Ако Главни штаб жели, одељење у Боготи може да спроведе истрагу у вези са случајем ’Адолф Шатлмајер‘ у Тонги у Колумбији“, пише у допису.

Недељу дана касније, шеф Дивизије је одговорио да нема примедбе да предузме даљу истрагу о овом случају.

Нацистички канцелар Адолф Хитлер и Константин фон Нојрах, немачки шеф дипломатије у Минхену, после повратка са разговора са

Истовремено је сматрао „да ће бити потребно доста труда и напора око ове ствари“ без могућности да се установи било шта конкретно.

С тога је предложио да се случај одбаци.

sputniknews.com