Ovim se djeca drogiraju, a u slobodnoj je prodaji

575608_biljni-tamjan-foto-dusan-milenkovic-1_fBEOGRAD l Tek kada institucije zvanično proglase da je biljni tamjan – droga, uvoz u zemlju biće zabranjen. To su juče za „Blic“, posle upozorenja lekara da je ova supstanca opasna i da je mladi koriste kao drogu, potvrdili u Tržišnoj inspekciji.
„Mi ćemo reagovati čim dobijemo signal da treba da povučemo biljni tamjan s tržišta. Tu odluku moraju da donesu MUP Srbije, koji je glavni kada su u pitanju sve vrste droga, kao i Sanitarna inspekcija, koja je zadužena za kontrolu biljaka. Čim budemo dobili obaveštenje da je u pitanju droga, inspekcija će reagovati“– kažu iz Tržišne inspekcije.
Prema podacima Tržišne inspekcije, biljni tamjan uvozi se iz Hrvatske.
„Ako dobijemo potvrdu da je u pitanju droga, Sanitarna inspekcija će odmah na granici zabraniti njen uvoz u zemlju“– dodaju u inspekciji.
Kako saznajemo, na Vojnomedicinskoj akademiji su proteklih dana rađene analize koje treba da se dostave MUP-u i Ministarstvu zdravlja. Tek posle toga, zeleni tamjan mogao bi da bude označen kao narkotičko sredstvo.
Reporteri „Blica“ juče su u prodavnici u centru grada kupili paketić tamjana sa aromom, a uz to su dobili i karton koji se koristi kao filter (flop).

575609_biljni-tamjan-foto-dusan-milenkovic-2_fBez ikakvih problema i objašnjavanja čemu služi, reporteri su došli do tog preparata. Gram biljnog tamjana košta 1.300 dinara, a sadržaj kesice i izgledom podseća na marihuanu. Koristi se tako što se smota u rizlu ili parče papira, zapali i puši kao cigareta. Posle nekoliko dima, propratni efekti su drhtavica, mučnina, gubljenje svesti, povraćanje, nemogućnost hodanja…
„Ovaj problem je vrlo ozbiljan. Imam obavezu kao roditelj da utičem na to da se proširi svest. Klinci to masovno koriste, a ne znaju šta ide posle toga. Kupuju deca od 13 do 17 godina i to je strašno. Vuče ih to što je efekat jači i kraći, što ne može da se prepozna na testovima. Na Banovom brdu to je ozbiljno uzelo maha, a čuo sam da kupuju i na nekoliko mesta u gradu i preko interneta“- priča roditelj troje dece koji je želeo da ostane anoniman.
Tamjan je biljka opšte namene, pa kontrolisanje toga spada u nadležnost Ministarstva zdravlja. Kontaktirali smo s Ministarstvom zdravlja, ali nam oni juče nisu odgovorili na postavljena pitanja.
„NE UDISATI DIREKTNO“
Na pakovanju koje smo juče kupili piše da se proizvodi u Holandiji, a rok trajanja je neograničen.
„Nije za ljudsku konzumaciju, ne udisati direktno!“ napisano je na poleđini kesice.
U sastavu proizvoda navedeni su: damiana (turnera diffusa), borovnica (vaccinium myrtillus), beli slez (althaeae folium).
Blic