Ovo su Domovi zdravlja u RS koji najviše duguju: Trebinjski 3,4 miliona KM

bolnica

BANJALUKA | Od 54 doma zdravlja u RS, 40 ih ne plaća doprinose. Najviše duguju ustanove u Modriči (4,2 miliona KM), Gradišci (3,6 miliona KM), Banjaluci (3,5 miliona KM), Trebinju (3,4 miliona KM), Sokocu (2,5 miliona KM) i Zvorniku (1,5 miliona KM)
Od ukupno 54 doma zdravlja u RS njih tek 14, ili približno tek svaki četvrti, redovno izmiruje svoje obaveze kada su u pitanju doprinosi, dok svi ostali imaju dugovanja, izjavio je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.
On je naveo da će se i ostali direktori domova zdravlja morati ugledati na ove koji nemaju gubitke jer dugovanja za poreze više neće biti tolerisana, pišu „Nezavisne novine“.
„Kada imamo situaciju da od ukupno 54 doma zdravlja u RS njih samo 14 plaća redovno doprinose, znači da ovi koji nisu plaćali negdje prave grešku i sad je na njima da to isprave“, kazao je Bogdanić.
On je istakao i da će uskoro biti organizovan sastanak direktora, na kojem će menadžeri između sebe razmijeniti iskustva da se vidi kako ovi koji dobro posluju vode svoje ustanove.
Neki od domova zdravlja koji nemaju dugovanja za doprinose su Dom zdravlja „Jovan Rašković“ Mrkonjić Grad, Dom zdravlja Prnjavor, Dom zdravlja „Sveti Pantelejmon“ Kotor Varoš, Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ Laktaši, Dom zdravlja „Sveti Sava“ Teslić i Dom zdravlja Bijeljina.
Na drugoj strani, prema podacima Poreske uprave RS, najveća dugovanja po ovom osnovu na kraju prošle godine imali su domovi zdravlja Modriča 4,2, Gradiška 3,6, Banjaluka 3,5, zatim Trebinje 3,4, Sokolac 2,5 i Zvornik 1,5 miliona KM.
Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS, kazao je da zdravstvene ustanove trenutno duguju oko 70 miliona KM Fondu PIO i da je to povećanje za 100 odsto u odnosu na period od prije godinu dana.
Nezavisne novine