Овогодишња Убла у знаку војводе Луке Вукаловића

Ubla-naslovna
ТРЕБИЊЕ | Овог викенда на Зубачким Ублима биће одржан Велики народни сабор – а посјетиоце и ове године очекује садржајан културно-забавни програм и дружење уз богату гастономску понуду.
Град Требиње традиционални сабор организује у оквиру Требињских љетних свечаности, а прошлогошња масовnа посјећеност Убала за домаћине је потврда да саборовање на тромеђи поново постаје заједничка манифестација пријатељских градова Требиња, Никшића и Херцег Новог.
Велики народни сабор ће отворити обраћања челних људи комшијских градова – градоначелника Требиња Славка Вучуревића, предсједника општине Никшић Веселина Грбовића и општине Херцег Нови Драгана Јанковића.
Иако прве посјетиоце Убла очекују већ од вечерас, главни програм и отварање сабора заказани су за сутра вече, од 21.30 часова. Организатори и ове године очекују рекордну посјету на Зубачким Ублима, што је потврда да је популарно требињско излетиште опет почело да добија свој предратни значај.
У забавном програму сутра вече наступиће Мода бенд, Стефан Петрушић, Ела, Нада Топчагић и Трубачки оркестар Саше Симића из Kраљева.
Другог дана саборовања, након Свете архијерејске литургије у цркви Светог деспота Стефана у 10.00 часова епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије освештаће споменик војводи Луки Вукаловићу, након чега ће услиједити откривање споменика, а планирано је и обраћање градоначелника Требиња Славка Вучуревића, предсједника Општине Никшић Веселина Грбовића и предсједника Општине Херцег Нови Драгана Јанковића.
У Kултурно умјетничком програму учествују: Миро Николић, глумац из Никшића, KУД “Захумље” из Никшића, ГKУД “Свислајон Алат” Требиње, KУД “Херцеговина“ Петрово Поље, АНИ “Јован Дучић” Требиње, Пјевачка група “Нагоркиње” Требиње и народни гуслар Стеван-Мишо Поповић из Никшића.
Град Требиње је и ове године обезбиједио бесплатан превоз за посјетиоце, а аутобуси ка Зубачким ублима у суботу полазе са аутобуског стајалишта код зграде Електропривреде у сљедећим терминима: 18 и 30, 19 и 20 часова. Повратак са Зубачких Убала је у недјељу у 1 час и 1 сат и 30 минута. У недјељу, аутобуси полазе у 7 часова и 30 минута а повратак је у 14 часова.
Kао и сваке године и ове ће на Ублима радити неколико угоститељских објеката, па ће гости сабора имати прилику да уживају у јелима карактеристичним за херцеговачко поднебље и другим специјалитетима.

М.И.