Озваничен почетак градње ПАЛАТЕ ПРАВДЕ (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ Замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ Калдун Сино, са челницима требињских правосудних институција, положио је данас камен темељац за изградњу зграде Палате правде у Требињу, у којој ће бити смјештени Окружни и Основни суд, Окружно тужилаштво и Судска полиција.

Свечаности, којом је озваничен почетак реализације овог дуго најављиваног пројекта, присуствовали су министар правде РС Антон Касиповић, градоначелник Требиња Лука Петровић и представници Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

За изградњу Палате правде на некадашњој локацији ватрогасног дома у нашем граду Европска унија издвојила је милион и по евра, док је учешће Града Требиња 970.000 КМ.

Замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ Калдун Сино истакао је да је владавина права један од најважнији стубова Европске уније, због чега је правично друштво и функционалан систем правосуђа од изузетне важности и за амбиције БиХ да постане дио ове заједнице.

То је и разлог, истакао је Сино, што је Европска унија протеклих година обезбиједила више од 50 милиона евра за помоћ бх. правосуђу, кроз подршку Високом судском и тужилачком савјету, обуке правосудних радника, али и изградњу објеката и инфаструктуре.

„Да би квалитетно обављали свој посао, сматрамо да судије, тужиоци и судска полиција морају имати и добре услове за рад. Они имају утицаја на то каква је заштита доказног материјала и свједока, како се воде и обрађују предмети“, истакао је Сино.

Уз ријечи захвалности донаторима и њиховим локалним партнерима, министар правде РС Антон Касиповић напоменуо је да палата лијепо звучи и да ће засигурно лијепо и изгледати, али и да су право и правда ипак нешто друго.

„Свјестан сам, и то је веома важно, да ће интитуције смјештене овдје омогућити ефикаснију и квалитетнију услугу грађанима, а због грађана сви овдје и јесмо. Али оно што је најпрече – јесте уређивати правни оквир. Испред министарства, које је у претходним годинама било предлагач великог броја закона, могу рећи да је створен одговарајући правни оквир у Републици Српској, доношењем великих и захтјевних законских пројеката, као што је Кривични закон, закон о стечају, и низа других“, истакао је Касиповић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић изразио је задовољство што је Град Требиње, као партнер Европској унији, испунио све своје обавезе предвиђене пројектом Палате правде, а који су градску касу коштали 970.000 КМ.

А оне су се односиле на рјешавање имовинско-правних односа, односно замјену локација са правосудним институцијама, на трошкове грађевинске ренте и околног уређења, трошкове уклањање објекта /ватрогасног дома/, као и на обезбјеђивање инфраструктурних прикључака“, казао је Петровић.

Ријечи захвалности Европској унији за подршку бх. правосуђу упутила је и потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић.

„Знамо у каквим условима често раде наше судије и тужиоци и увјерена сам да ће са новим просторима и резултати правосудних институција бити све бољи и бољи“, истакла је она.

Замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ Калдун Сино раније данас састао се и са градоначелником Петровићем а посјетио је и правосудне институције у нашем граду.

Р.С.