Ozvaničen početak gradnje PALATE PRAVDE (FOTO)

TREBINJE │ Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Kaldun Sino, sa čelnicima trebinjskih pravosudnih institucija, položio je danas kamen temeljac za izgradnju zgrade Palate pravde u Trebinju, u kojoj će biti smješteni Okružni i Osnovni sud, Okružno tužilaštvo i Sudska policija.

Svečanosti, kojom je ozvaničen početak realizacije ovog dugo najavljivanog projekta, prisustvovali su ministar pravde RS Anton Kasipović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Za izgradnju Palate pravde na nekadašnjoj lokaciji vatrogasnog doma u našem gradu Evropska unija izdvojila je milion i po evra, dok je učešće Grada Trebinja 970.000 KM.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Kaldun Sino istakao je da je vladavina prava jedan od najvažniji stubova Evropske unije, zbog čega je pravično društvo i funkcionalan sistem pravosuđa od izuzetne važnosti i za ambicije BiH da postane dio ove zajednice.

To je i razlog, istakao je Sino, što je Evropska unija proteklih godina obezbijedila više od 50 miliona evra za pomoć bh. pravosuđu, kroz podršku Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, obuke pravosudnih radnika, ali i izgradnju objekata i infastrukture.

„Da bi kvalitetno obavljali svoj posao, smatramo da sudije, tužioci i sudska policija moraju imati i dobre uslove za rad. Oni imaju uticaja na to kakva je zaštita dokaznog materijala i svjedoka, kako se vode i obrađuju predmeti“, istakao je Sino.

Uz riječi zahvalnosti donatorima i njihovim lokalnim partnerima, ministar pravde RS Anton Kasipović napomenuo je da palata lijepo zvuči i da će zasigurno lijepo i izgledati, ali i da su pravo i pravda ipak nešto drugo.

„Svjestan sam, i to je veoma važno, da će intitucije smještene ovdje omogućiti efikasniju i kvalitetniju uslugu građanima, a zbog građana svi ovdje i jesmo. Ali ono što je najpreče – jeste uređivati pravni okvir. Ispred ministarstva, koje je u prethodnim godinama bilo predlagač velikog broja zakona, mogu reći da je stvoren odgovarajući pravni okvir u Republici Srpskoj, donošenjem velikih i zahtjevnih zakonskih projekata, kao što je Krivični zakon, zakon o stečaju, i niza drugih“, istakao je Kasipović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je zadovoljstvo što je Grad Trebinje, kao partner Evropskoj uniji, ispunio sve svoje obaveze predviđene projektom Palate pravde, a koji su gradsku kasu koštali 970.000 KM.

A one su se odnosile na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno zamjenu lokacija sa pravosudnim institucijama, na troškove građevinske rente i okolnog uređenja, troškove uklanjanje objekta /vatrogasnog doma/, kao i na obezbjeđivanje infrastrukturnih priključaka“, kazao je Petrović.

Riječi zahvalnosti Evropskoj uniji za podršku bh. pravosuđu uputila je i potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Jukić.

„Znamo u kakvim uslovima često rade naše sudije i tužioci i uvjerena sam da će sa novim prostorima i rezultati pravosudnih institucija biti sve bolji i bolji“, istakla je ona.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Kaldun Sino ranije danas sastao se i sa gradonačelnikom Petrovićem a posjetio je i pravosudne institucije u našem gradu.

R.S.