Ozvaničen početak radova na izgradnji stambene zgrade u okviru Projekta zatvranja kolektivnih centara

Kroz projekat CEB 2 biće urađene 82 zgrade u 45 opština BiH, a kroz regionalni program još 70 zgrada

TREBINJE  |  U Trebinju je danas ozvaničen početak radova na izgradnji stambene zgrade sa 48 stanova, u okviru Projekta zatvranja kolektivnih centara i alternativnog smeštaja, koje provode resorna ministarstva BiH i RS u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Nakon izgradnje ovog stambenog objekta na lokaciji bivše vojne kasarne po evropskim standardima za socijalno stanovanje biće rapušten kolektivni centar u Lastvi kod Trebinja, gdje živi deset porodica, a biće riješeno i pitanje drugih porodica za koje Vlada RS plaća alternativni smeštaj.

U planu je da se u okviru regionalnog programa o rešavanju pitanja interno raseljenih u periodu od 2019. do 2020. godine na istoj lokaciji napravi još jedna zgrada sa 15 stanova i obnove tri individualna stambena objekta, čime bi Trebinje u potpunosti riješilo pitanja izbjeglih i osoba koji koriste alternativne smještaje .

Za gradnju stambenih zgrada gradska administracije obezbijedila je potrebne lokacije, infrastrukturu i dokumentaciju, a po evropskom sistemu socijalnog stanovanja zgrade će biti vlasništvo grada Trebinja.

Ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je rekla da je i cilj projekta za koji se BiH od  Razvojne banke Vijeća Evrope zadužila 120 miliona  KM, osim zatvaranja 121 kolektivnog centra i trajno rješavanje stambenog pitanja ovih kategorija, kao i ekonomska održivost.

„Lokalna administracija u u Trebinju je stvorila sve uslove da se provede evropski model socijalnog stanovanja, što pokazuje koliko vodi računa o izbjeglim i ljudima koji koriste alternativni smeštaj“, istakla je Borovac.

Ona je dodala da u  projektu učestvuju svi od lokalnog do državnog nivoa što govori da se vraća međusobrno povjerenje unutar BiH i u regionu, ali i ispunjavaju obaveze na putu EU o smanjenju siromaštva.

„Prednost ovih projekata je  i popravljanje ekonosmke situacije u BiH, jer sve objekte gradi domaća radna snaga“, istakla me Borovac.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš je podsetio da se u Trebinju provode dva projekta CEB 2, a osim zgrade sa 48 stanova radi se i rekonstrukcija dijela Doma penzionera.

„U novu zgradu u Trebinju biće uloženo milion i 850 hiljada KM kreditnih sredstava“, naveo je Čordaš.

On je dodao da ovakvi projekti imaju socijalni, ali i razvojni karakter, jer je veliki broj ljudi još zainteresovan za povratak ili obnovu prijeratnih domova.

„Ako ne možemo da im nadoknadim štetu nastalu u proteklom ratu moramo imati instrumente da im pomognemo“, zaključio je Čordaš.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak  je istakao da je velika stvar što izbjegli i korisnici alternativnog smeštaja poslije više decenija dobijaju mogućnost za konfronijim životom, na koji su bili i zaboravili, te da će lokalna vlast u saradnji sa resornim ministrastvima i dalje nastaviti da pomaže ovu, kao i druge kategorije stanovništva.

Prema rečima direktora trebinjskog Doma penzionera Rajka Ćapina, radovi na dijelu objekta koji se rekonstruiše u okviru projekta CEB2 trebali bi biti završeni do kraja godine, a 20 sadašnjih korisnika alternativnog smeštaja u Domu penzionera je izrazilo želju da ostane u toj ustanovi, što će im biti i omogućeno i nakon adaptacije objekta .

 D.Č.