Пахор поново изабран за предсједника Словеније

ЉУБЉАНА │ Словеначки предсједник Борут Пахор освојио је у дургом кругу предсједничких избора свој други предсједнички мандат.

Он је на основу 50 одсто пребројаних гласова освојио 53,64 одсто гласова, саопштила је словеначка изборна комиисја.

Нјегов противник, градоначелник Камника Марјан Шарец, добио је 46,36 одсто гласова и признао пораз, преносе словеначки медији.

Камник је признајући пораз рекао да треба честитати Пахору на освајању другог мандата.

Пахор је вечерас, у првом обраћању након што је однио побједу у другом кругу предсједничких избора, захвалио гласачима на „вјери у демократију“ обећавши да ће дати све од себе како би и они који данас нису гласали „вјеровали у демократију“.

„Порука ових избора гласи да побјеђују политичке снаге које уједињују“, рекао је Пахор, преноси СТА.

Он је, такође, поручио да ће бити предсједник свих Словенаца и да ће чешће говорити о важним питањима.

Пахор, који је у данас одржаном другом кругу освојио 53 одсто гласова, честитао је свом противкандидату, градоначелнику Камника Марјану Шарецу, на освојених скоро 47 одсто гласова, оцијенивши да је то веома добар резултат који заслужује аплауз, наводи словеначка агенција.

У међувремену, Шарец је признао пораз и честитао Пахору, али је рекао да његов успјех као релативног новајлије у политичким водама показује да словеначки грађани желе промјене, преноси АП.

„Поносан сан што сам имао прилику да се тркам са првом лигом. Мој резултат је добар и говори сам за себе“, закључио је Шарец.

Танјуг