Пале: 110 дјевојака дијели пет туш кабина

377323_1
ПАЛЕ/ФОЧА | За лоше услове и дотрајале зграде, влагу у читаоницама и недовољно хране, студенти на Палама и Фочи издвајају 85 марака мјесечно. То је оно на шта се жале, траже смјену директора и усељење у новоизграђене домове, који су већ дуго – празни.

У овим дотрајалим зградама старим преко 50 и 90 година бораве студенти. У укупно четири дома – три на Палама, један у Фочи. Надомак њих, у граду, празни су новоизграђени домови. На Палама три године. У Фочи пет. Студенти ће у масовне протесте уколико не уселе до 20 марта. Јер кажу – у овакав wц- више не желе.

Овако нам се отварају врата, а овако затварају, објашњавају студенти.

„Проблем још јесте исхрана која је за нас – па мале су количине хране. Квалитет хране је лош. Не кривимо куваре него је храна лоша“, открива студент Милош Драговић.

„Да има мало више купатила вјероватно да би било и боље“, додаје Драговић.

Ни студенти нису сложни. Једнима је лошије, другима боље, али сви би – у нове домове. Јер… ово су фотографије најнеусловнијег дома од свих. Оног у Фочи. Исључиво женског. Дома за мушкарце нема.

„Највећи проблем је што имамо 110 ђевојака које дијеле 7 мокрих чворова и 5 туш кабина, те једну веш машину. У приземљу студентског центра имамо једну читаоницу, међутим услови у тој читаоници су немогући за учење“, тврди Рајко Павловић из Савеза студената у Фочи.

„Извршили смо реконструкцију канализационе мреже. Уложили смо у те туђе објекте око 15-20 хиљада марака, међутим то се никада не може ријешити“, сматра Драган Бјелајац, директор Студентског центра Пале.

Студенти траже смјену директор студентског центра. Он пак мисли да то жели и локална политика. Не може боље у односу на услове, каже нам. Од 2013. уложио је у четири читаонице, двије ТВ сале, просторију за забаву, нови интернет клуб… Не би нам рекао за недавну појаву шуге у дому. Сазнали смо то од студената. За то је, испоставило се касније, оптужио студента који болест није на вријеме пријавио.

„Направио сам грешку што сам јавно прозвао студента који је донио шугу у дом и ту грешку ћу са собом однијети у гроб, а направио сам ту грешку јер тај дечко је и нека моја фамилија. Тај дечко ми је објаснио гђе је добио скабијес и како. И онда сам му рекао да каже. И сви су студенти били ту, никаква то тајна није. Међутим мене су оптужили да сам то заташкао“, објашњава директор.

У двије зграде новог студентског дома на Палама има мјеста за око 600 студената. Зграде је прије више од годину дана отворио лично Милорад Додик. И од тада су празне.

Празан је и новоизграђени дом за око 360 студената у Фочи. Готово без аргумента – зашто. Чека се на опремање кухиње. Из министарства просвјете и културе Републике Српске поручују – свјесни смо нестрпљења студената, али морамо испоштовати законске рокове за опремање.

Н1