Пандуревић: Тешка борба против корупције

16914_1
САРАЈЕВО | Комисија за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције је данас прихватила Извјештај о раду Агенције за 2014. годину.
Предсједавајућа Комисије Александра Пандуревић је након сједнице казала новинарима да је данас разматран извјештај о раду Агенције за превенцију корупције, као и информације о усвајању стратегије за борбу против корупције.
„Највише времена смо провели у разговору о смјештају Агенције за превенцију корупције. Заиста је запањујуће да Служба за заједничке послове није имала у виду да Агенција треба да преузме још седам службеника“, казала је Пандуревић, додајући да је данас требало на Вијећу министара БиХ да буде усвојен правилник.
Навела је како су затражили да се на наредној сједници Комисије, која ће бити крајем аугуста, појави неко из Вијећа министара БиХ и да им да конкретна објашњења, „да видимо како ову ситуацију да превазиђемо“.
„Јер људи који требају да се боре против корупције немају чак ни могућности да физички буду смјештени, да имају своју столицу и да сједе негђе и да раде свој посао што је директан притисак на Агенцију за превенцију корупције“, казала је Пандуревић.
Директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Сеад Лисак је након сједнице казао новинарима да Извјештај показује да је направљен значајан напредак у раду, посебно у односу на то какве су услове за рад имали.
„Прије свега, реализирали смо све мјере из нашег програма рада за 2014. годину, имплементирали смо све закључке које су оба дома Парламентарне скупштине БиХ донијели те све препоруке Уреда за ревизију институција и све закључке Вијећа министара БиХ“, казао је Лисак.
Додао је да је основно чиме су се бавили била имплементација Стратегије за борбу против корупције 2009-2014. и кроз анекс Извјештаја су дали преглед свих активности, шта је урађено везано за 81 специфичну мјеру из Акционог плана.
„Добили смо нове надлежности Законом о заштити лица која пријављују корупцију и Законом о сукобу интереса. Ту смо одрадили све оно што закони од нас траже“, казао је Лисак.
Истакнуо је да остаје проблем смјештаја, јер су „још увијек ни на небу-ни на земљи“.
„Очекујемо коначну одлуку Вијећа министара БиХ везано за преиспитивање простора у Источном Сарајеву“, казао је Лисак.
БНТВ