Papa Franjo: Nikad više rata da ne bude

346852_1

SARAJEVO | Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo rekao je da su narodi u BiH tokom proteklog rata doživjeli patnju, razaranja i bol i da je sa stadiona Koševo u Sarajevu danas poručeno da nikad više ne bude rata.

U obraćanju vjernicima tokom mise na stadionu papa Franjo je istakao da je mir dar Božiji, a da se težnja za mirom i trud za njegovim postizanjem sukobljavaju sa činjenicom da se u svijetu danas vode brojni oružani sukobi.

On je istakao da se „vodi jedna vrsta trećeg svjetskog rata“ u dijelovima gdje u kontekstu globalne komunikacije vlada prava ratna klima i pojavljuju se oni koji izazivaju sukobe među razlitičim kulturama i civilizacijama i prodaju oružje.

Prema njegovim riječima, to dovodi do rata i izbjeglica i podrazumijeva razorene živote.

Papa Franjo je pozvao vjernike na praštanje, te ukazao na potrebu ostvarenja mira ljubljenjem bližnjeg i činjenjem drugim narodima svega što bi željeli da se čini sopstvenom narodu.

„Samo ako se pomirimo sa Bogom, možemo postati istinski mirotvorci“, rekao je papa Franjo.

On je pozvao vjernike da se mole za srce puno strpljivosti koje će se zalagati za pravednost. „Samo ako se pomirimo sa Bogom, možemo postati istinski mirotvorci“, naveo je papa Franjo.

Nakon papinog obraćanja, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je prisutne na ispovijest vjere.

Procjenjuje se da misi na stadionu Koševo prisustvuje oko 65.000 ljudi.

Poglavar Rimokatoličke crkve doputovao je jutros u Sarajevo, gdje su ga na Aerodoromu dočekali hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

On se sastao sa tročlanim Predsjedništvom BiH, a ispred zgrade Predsjedništva pustio je golubove kao simboličan gest mira i blagoslova za narode koji žive u BiH.

Papina posjeta protiče uz velike bezbjednosne mjere. Prema nezvaničnim podacima, za njegovu i bezbjednost hodočasnika brine se oko 4.000 policajaca sa kojima će sarađivati i pripadnici Oružanih snaga BiH, vatrogasci i medicinsko osoblje.

Za praćenje papine posjete akreditovano je 1.300 novinara. Papa bi trebalo da Sarajevo napusti večeras.

BNTV