Papa u Sarajevu

20150606092558_308871
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stigao je u Bosnu i Hercegovinu.
09:15 Bh. i međunarodni zvaničnici te brojni biskupi pristižu u zgradu Predsjedništva BiH gdje će imati čast čuti obraćanje poglavara Vatikana Pape Franje.

Sve pripreme za njegov doček ispred zgrade i u zgradi su završene a vatikanskog poglavare će dočekati najviši državni vrh.

09:09 Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, saznaju “Nezavisne novine“.

Papu Franju, koji danas boravi u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini i Sarajevu, na pisti sarajevskog aerodroma dočekali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto. Među delegacijom na aerodromu je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji će papi uručiti Ključ grada na stadionu Koševo.

Avion italijanske nacionalne kompanije Alitalia ukrašen je zastavama Bosne i Hercegovine i Vatikana.
Osim članova delegacija BiH i Vatikana, svečani doček poglavara Rimokatoličke crkve na aerodromu u Sarajevu uveličalo je i 144 mladih ljudi iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine odjevenih u narodne nošnje svih konfesija.

Tokom današnje posjete Sarajevu i BiH, papa Franjo će održati centralnu misu pred blizu 70.000 hodočasnika i vjernika iz BiH, regije i svijeta na Olimpijskom stadionu Koševo.

09:00 U popodnevnim satima papa će se susresti sa sveštenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali „Srca Isusova“.

Papa Franjo će posjetiti Franjevački međunarodni studentski centar gdje će se sastati sa predstavnicima religijskih zajednica u BiH kardinalom Vinkom Puljićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice BiH Huseinom ef. Kavazovićem, episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem sa kojima će se zajedno pomoliti.

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, papa Franjo će se susresti sa mladima iz BiH svih religija.

Programom posjete previđeno je da papa Franjo okonča posjetu BiH u večernjim satima, kada će sa sarajevskog aerodroma avionom odletjeti za Rim.