Парламент Српске о Резолуцији о војној неутралности

У Бањалуци је за данас заказана 22. редовна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би посланици, између осталог, требало да разматрају Резолуцију о војној неутралности, ревизорски извјештај о консолидованом извршењу буџета за прошлу годину, али и Интерпелацију за разматрање Економске политике Владе Српске.

Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, била би дефинисана неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

У Приједлогу резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство. Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу је прецизирано да је Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

„У складу с тим Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској на коме би била донесена коначна одлука о овом питању“, наводи се у документу који су предложили клубови посланика СНСД-а, СП-а и СДС-К.

Посланици опозиције нису прецизирали да ли ће учествовати у раду парламента, али је наговијештено да ће покушати да опструишу рад.

РТРС