Патријарх: 9. јануар је историјски датум, ниједна одлука то не може промијенити

111

БЕОГРАД │ Одлука Уставног суда БиХ да прогласи неуставним Дан Републике Српске који се обиљежава 9. јануара, када је и православни празник – Свети Стефан, наишла је на осуду готово свих српских институција, међу којима је и Српска православна црква и патријарх српски Иринеј.

Патријарх је, у изјави за РТРС, истакао и важност српског јединства, када је ријеч о политичком дјеловању у Босни и Херцеговини.
Српска православна црква и патријарх Иринеј не крију разочарење одлуком Уставног суда БиХ и захтјевом Бакира Изетбеговића, посебно што она долази у тренуцима кад црква чини све да успостави ближе односе са исламском заједницом.

„Не могу да схватим да се један историјски датум, кад је створена Република Српска, поставља као питање и некаква жеља да се тај датум измијени и замијени. То је догађај који се десио тог дана и ту престаје свака дискусија, а најмање нека законска одлука. Тај догађај се десио 9. јануара кад црква слави Св. архиђакона и великомученика Стефана и да није било Св. Стефана, могао је да буде неко други. Тражити измјену због тога је мало неразумљиво„, истакао је патријарх.

Патријарх се осврнуо и на недавни састанак у Бијељини, на ком је имао конструктиван дијалог са највишим званичницима и политичким представницима Републике Српске.

„Ми смо искрено разговарали о свим дешавањима у Републици Српској и Републици Србији и надам се да је тај разговор био од користи. Ја сам том приликом рекао да су три личност: Додик, Иванић и Босић, личности које је народ изабрао, које народ гледа и народ очекује да они буду прави представници тог народа, и да се баве и рјешавају проблеме, ако проблеми искрсну„, нагласио је патријарх Иринеј.

Према ријечима Његове светости, разговор је прошао баш онако како то приличи онима који представљају народ и онима који представљају цркву, и да такав састанак треба да буде једна врста усмјерења и за будуће дане.
РТРС