Патријарх Кирил: Молим се да престану ратови

kiril

МОСКВА │ Божићна литургија одржана је синоћ у Храму Христа спаситеља у Москви, а служио ју је патријарх московски и цијеле Русије Кирил.
Богослужењу је присуствовао руски премијер Дмитриј Медведев, док је предсједник Русије Владимир Путин присуствовао служби у Покровском храму у селу Тургиново у Тверској области.
У храму, украшеном бијелим цвијећем и јеловим гранчицама, окупиле су се хиљаде људи, преноси Спутњик.

„Молим се за то да престану ратови и међусобне борбе и да мир Божји дође до свих нас“, поручио је патријарх Кирил.
Литургију је преносило неколико државних телевизија, а могла је да се прати и на званичном сајту Руске православне цркве.

„Понекад смо у веома опасним свађама с људима који су способни да донесу истинску несрећу, патњу, а понекад се те свађе завршавају катастрофом. Свако од нас је прије свега дужан, одговарајући на долазак Спаситеља на свијет, да се труди да се мири с нашим непријатељима, да разумно гради односе тако да мир наступи умјесто свађе„, рекао је Кирил, обраћајући се телевизијским гледаоцима у живом преносу уочи богослужења.
Тада ће, према ријечима патријарха, бити више свјетлости и мира не само у породицама, него и у животу народа, држава, на нашој планети.

Он је пожелио свима да пронађу мир у срцу и у међусобним односима.

Свечане литургије одржане су данас у неколико стотина православних храмова у Москви и у десетинама хиљада цркава Московске патријаршије широм свијета.
Божић по Јулијанском календару обиљежавају и Српска, Грузијска, Јерусалимска и Пољска црква.
Извор: Агенције