Патријарх Кирил: Не признати расколничку Украјинску цркву

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил обратио се Његовој светости патријарху српском Иринеју, као и поглаварима помјесних православних цркава, позивајући их да не признају резултате незаконитог скупа расколника недавно одржаног у Украјини и новоформирану псеудоцрквену структуру.

У писму урученом српском и другим патријарсима поглавар Руске православне цркве их је позвао да дигну свој ауторитетни глас и колико могу помогну да се зауставе рушилачке акције за православље, преноси „Спутњик“.

„Позивам вас и све у /вашој/ светој цркви да не признате новоформирану псеудоцрквену структуру и да са њом не ступате у општење“, пише патријарх Кирил у писмима упућеним 20. децембра.

На сајту Московске патријаршије је саопштено да је паријарх Кирил замолио поглаваре помјесних православних цркава да се моле за „прогоњену Украјинску православну цркву и браћу и сестре који пате и трпе изругивања и понижења због вјерности светом православљу“.

Патријарх Кирил је оцијенио да је канонском православљу у Украјини и читавом свијету „нанијета тешка рана“.

Он је напоменуо да је 15. децембра у Кијеву, уз непосредно учешће и директно посредништво државних власти Украјине, одржан скуп „јерарха, свештеника“ и лаика двије украјинске расколничке групе.

Учесници тог, како је навео, нелегитимног скупа који су засједали у историјском храму Софије Кијевске, самопрогласили су се обједињујућим сабором, а заправо такозвано уједињење се састојало у „спајању шизматичких организација од којих је формирана једна“.

Осим патријарху српском Иринеју, посланице су упућене и папи римском, патријарсима александријском, антиохијском, јерусалимском, грузијском, румунском, бугарском, као и архиепископу кипарском, атинском, албанском, пољском, чешком и америчком.

Срна