Патријарх владикама забранио хотеле

2527555 Serbia, Belgrad. 11/14/2014 Patriarch Irinej of Serbia, second right, before a ceremonial service at the Cathedral Church of St. Michael the Archangel in Belgrade. Sergey Pyatakov/RIA Novosti, Image: 210890868, License: Rights-managed, Restrictions: Mandatory credit, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Неки епископи незадовољни што уместо у луксузним хотелима, на које су навикли, морају да спавају у скромним одајама.

Владике Српске православне цркве љуте су што ове године за време трајања Сабора морају да бораве у собама у Патријаршијском двору у Београду, док су прошлих година уживали у скупим престоничким хотелима.

Наиме, на Свети архијерејски Сабор СПЦ сваке године долази свештенство из свих крајева света, а досад је устаљена пракса била да одседају по луксузним београдским хотелима. Међутим, ове године то им је строго забрањено, што је изазвало лавину незадовољства међу свештенством.

„Црквени великодостојници већ дуго су на удару јавности због непоштовања завета сиромаштва, као и због раскалашног живота. Због тога је владикама ове године строго забрањено да спавају по хотелима, па им је свима дата соба у Патријаршијском двору. Међутим, неки се љуте јер су услови у Патријаршији за њих прескромни“, испричао нам је јуче добро обавештени извор у СПЦ.

Сваки дан вози кола

Према његовим речима, у СПЦ се нису надали баш толикој буни.

„Неки су чак хтели да оду, као што се и десило пре неколико година, али су на крају схватили да им је боље да остану. Има владика који већ годинама за време Сабора бораве у „својим“ собама. Рецимо, митрополит загребачко-љубљански Порфирије једини је који спава у манастиру Ковиљ и не мрзи га да вози сваки дан до Београда“ објашњава наш саговорник.

Владика средњоевропски Сергије, који се претходних дана нашао на удару патријарха Иринеја због утаје пореза, али и медија због луксузног аутомобила са иницијалима и годином рођена на регистарским таблицама, опет је показао своју бахатост.

Вређање

„Дајте те слике што сте направили, то скупо кошта!  Знам ја ко сте ви! Запамтићу ја вас!“ одбрусио је епископ средњоевропски.

Још дрчније се понео и епископ крушевачки Давид:

„Ово је без благослова, срамота! Јадници! Срам вас било! Ви сте Турци! Ви сте део нечисте седме силе!“ оригинално је завршио низ увреда епископ Давид.

Ипак, нису све владике јуче биле лоше расположене. Тако је епископ захумско-херцеговачки Григорије упитао:

„Јесам ли леп?“, митрополит црногорско-приморски Амфилохије распитивао се за објектив фото-апарата, а Јован шумадијски је назвао Бога и поручио: „Ма, само ви радите!“

Чешљају финансије

Црквена комисија, коју ће предводити митрополит црногорско-приморски Амфилохије, посетиће данас Академију црквене уметности како би проверила њихово вођење финансија. На челу Академије се 12 година налазио протојереј-ставрофор Радомир Поповић, кога је недавно Иринеј сменио због несталог злата у Цркви Ружица и капели Свете Петке у Београду.

Јуче се расправљало о финансијским извештајима епархија.

Митрополит Порфирије: Сликајте мој скромни „поло“

После медијских написа о баснословним ценама аутомобила појединих владика, јуче испред Патријаршије ођедном више није било скупих кола. За време трајања ручка у Патријаршији већина владика се пешке упућивала у непознатом правцу, док је епископ Сергије покушао да завара новинаре, па га је возач у „аудију А6“ с краљевачким таблицама сачекао изнад Саборне цркве.

Митрополит Порфирије се нашалио са окупљеним новинарима и сам их позвао да сликају његов бели „поло“.

„Ето, што нико неће ово да објави? Погледајте шта вози митрополит загребачко-љубљански? Ни возача немам“, кроз смех је рекао је Порфирије, који се упутио на предавање на Теолошки факултет.

Курир