Патријарх жестоко изрибао владику

3818275_1

БЕОГРАД │ Прва тачка данашњег дневног реда биће статус нишког Јована Пурића, а патријарх је јуче оштро критиковао поједине владике.

Владика средњоевропски Сергије и аустријско-швајцарски Андреј били су јуче, током радног дела пролећног заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (СПЦ), на тапету јер нису плаћали порез, док се данас расправља о смени владике нишког Јована, сазнаје Курир.

„Патријарх Иринеј је још раније најавио да ће детаљно прегледати финансијске извештаје свих епархија како би спречио малверзације, а имао је шта и да види! Владике Сергије и Андреј нису плаћали порез и друге обавезе у земљама Европе у којима столују, па су против њих поднете пореске пријаве. Сад је на рачун Цркве стигла наплата свих тих казни, и то с каматама! Иринеј је био веома љут“, каже добро обавештен извор из СПЦ.

Наиме, у Србији је СПЦ ослобођен плаћања пореских и других обавеза на обављање своје делатности, као што је зарада од крштења, венчања, опела, али то није случај у другим земљама Европе.

„Владика Андреј се понашао као да је у Србији, није желео у швајцарској да пријављује приходе које има од продаје свећа, икона и књиговодствене књиге уопште, а тамо је Црква изгубила правни статус. Раније се спекулисало чак да ће ово двоје владика Иринеј ротирати“, кажу у СПЦ и додају:

„Иако је најављено да се о сменама у врху Цркве неће говорити до краја следеће недеље, прва тачка дневног реда биће управо владика нишки Јован Пурић. Синод СПЦ је Јована привремено ослободио обавеза, до редовног заседања Сабора. Разговараће се о његовом статусу, а ако случајно буде смењен, одмах на Сабору ће се утврдити ко ће га заменити.“

У медијима се већ данима спекулише и да ће владика банатски Никанор бити смењен због вишемесечне афере поводом оптужби групе свештеника да их је злостављао и да је ненаменски располагао новцем.

Курир