Пчелари добили нове врцаљке и осталу неопходну опрему

ТРЕБИЊЕ │ У оквиру пројекта ЈУ-Ес-Еида и Владе Шведске „Фарма 2“, члановима Удружења пчелара „Леотар“ из Требиња данас је уручена пчеларска опрема у вриједности од 74.500 КМ.

Врцаљке – центрифуге, коцке, каде за отклапање – дио су опреме које су пчелари „Леотара“ добили по, како кажу, повољним условима.

Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара „Леотар“ наводи да су прошле године аплицирали за пројекат набавке пчеларске опреме.

„Након тога смо разговарали са пчеларима који су навели која им је опрема неопходна, расписан је тендер, па потписани уговори. Анкетирали смо све чланове удружења, њих 36 је исказало потребу за неком врстом пчеларске опреме. Уговором је предвиђено да пола новца за пчеларску опрему обезбјеђује ЈУ-Ес-Еид, а половину пчелари“, појашњава Нинковић.

Он наводи да ће сличних пројеката бити и у наредном периоду.

„У плану је да опет аплицирамо за пројекат набавке пчеларске опреме, а услови ће бити као и у овом, пола-пола, или још повољнији“, каже Нинковић.

Истиче да им је Аграрни фонд Града Требиња пружио велику подршку приликом аплицирања и израде неопходне документације.

Мајо Тунгуз је члан Удружења пчелара „Леотар“ и веома је задовољан добијеном опремом.

„Опрема је уредна, веома квалитетна. Наручио сам врцаљку, са шест рамова. Овакви пројекти нам доста значе. Пчеларством се бавимо већ дуго времена, ја сам трећа генерација пчелара у мојој породици“, наводи Тунгуз.

Радивоје Максимовић, власник „Натуре Лајн“, фирме која је била задужена за набавку опреме, истиче да је ово један од најкориснијих пчеларских пројеката у посљедње вријеме.

„Ово је веома значајан пројекат суфинансирања набавке пчеларске опреме. Као фирма гарантујемо за квалитет и надамо се да ће пчелари бити задовољни испорученом робом“, навео је Максимовић.

Удружење пчелара „Леотар“ из Требиња има око 100 чланова.

Д.Р.