Aktuelno

Pčelari dobili nove vrcaljke i ostalu neophodnu opremu

TREBINJE │ U okviru projekta JU-Es-Eida i Vlade Švedske „Farma 2“, članovima Udruženja pčelara „Leotar“ iz Trebinja danas je uručena pčelarska oprema u vrijednosti od 74.500 KM.

Vrcaljke – centrifuge, kocke, kade za otklapanje – dio su opreme koje su pčelari „Leotara“ dobili po, kako kažu, povoljnim uslovima.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ navodi da su prošle godine aplicirali za projekat nabavke pčelarske opreme.

„Nakon toga smo razgovarali sa pčelarima koji su naveli koja im je oprema neophodna, raspisan je tender, pa potpisani ugovori. Anketirali smo sve članove udruženja, njih 36 je iskazalo potrebu za nekom vrstom pčelarske opreme. Ugovorom je predviđeno da pola novca za pčelarsku opremu obezbjeđuje JU-Es-Eid, a polovinu pčelari“, pojašnjava Ninković.

On navodi da će sličnih projekata biti i u narednom periodu.

„U planu je da opet apliciramo za projekat nabavke pčelarske opreme, a uslovi će biti kao i u ovom, pola-pola, ili još povoljniji“, kaže Ninković.

Ističe da im je Agrarni fond Grada Trebinja pružio veliku podršku prilikom apliciranja i izrade neophodne dokumentacije.

Majo Tunguz je član Udruženja pčelara „Leotar“ i veoma je zadovoljan dobijenom opremom.

„Oprema je uredna, veoma kvalitetna. Naručio sam vrcaljku, sa šest ramova. Ovakvi projekti nam dosta znače. Pčelarstvom se bavimo već dugo vremena, ja sam treća generacija pčelara u mojoj porodici“, navodi Tunguz.

Radivoje Maksimović, vlasnik „Nature Lajn“, firme koja je bila zadužena za nabavku opreme, ističe da je ovo jedan od najkorisnijih pčelarskih projekata u posljednje vrijeme.

„Ovo je veoma značajan projekat sufinansiranja nabavke pčelarske opreme. Kao firma garantujemo za kvalitet i nadamo se da će pčelari biti zadovoljni isporučenom robom“, naveo je Maksimović.

Udruženje pčelara „Leotar“ iz Trebinja ima oko 100 članova.

D.R.