Пчелари упозоравају на лажни мед

ТРЕБИЊЕ I Присуство патвореног меда на подручју источне Херцеговине је у порасту, упозоравају пчелари. Разлог виде у лошем медобрању у посљедњих неколико година, па поједини прибјегавају лакој заради продавајући патворени мед.

Предсједник  удружења пчелара „Леотар“ из Требиња Обрад Нинковић каже да је протекла медоносна сезона била јако лоша, и да велику опасност за домаће пчеларе представља увозни мед, сумњивог квалитета, па сматра да би надлежна инспекција требала да се више позабави овим питањем. Само тако, купци би били сигурни у квалитет меда који купују.

Обрад Нинковић

 „Посљедње двије године приноси су много мањи и просјек меда по пчелињем друштву је испод 10 килограма, а потражња за херцеговачким медом све је већа. Све очи су упрте у надлежне институције, које би требало редовно да провјеравају квалитет меда. Потрошачима се савјетује куповина пчелињих производа код провјерених произвођача“, истиче он.

Нинковић напомиње да пчелари и представници удружења пчелара не могу ниша значајно да ураде, једино да апелују на институције у Требињу и РС да контролишу квалитет меда који се продаје јавно, како би сузбили ову појаву.

„Продаја патвореног меда не угрожава само купце, већ честите пчеларе којих у Требињу има близу 500 и који се одговорно баве пчеларством“.каже Нинковић и напомиње да је веома тешко препозбнати лажни мед “Једино у специјализованој лабораторији се може потврдити да ли је мед патворен или није, а та анализа је веома скупа“, каже он.

Тврдње пчелара добрим дијелом потврђују и налази инспектора. Узорци који су током последње контроле узети из малопродајних објеката у Републици Српској показали су да скоро сваки трећи мед није био завидног квалитета.

“Узето је преко четрдесет узорака који су достављени на лабораторијску провјеру. Од тога су код два узорка, један из домаће производње и један из увоза, утврђена велика одступања која воде до сумње да је ријеч о патвореном меду. Десетина узорака указује на мања одступања у погледу квалитета производа”, истиче Радивоје Максимовић, предсједник Савеза удружења пчелара РС.

Из Републичке управе за инспекцијске послове саопштено је да је узорковање рађено искључиво под шифрама, али не откривају ко прави лош мед. Уништене су и све количине пронађеног патвореног меда, наводе у овој управи.

М.И.