ПЕКАР, ПОСЛАСТИЧАР И МЕСАР – ОДЛУЧИТЕ САМИ!

ТРЕБИЊЕ │ У Центру средњих школа Требиње, од наредне школске године, требало би да буду уведена три нова трогодишња занимања – за образовање будућих пекара, посластичара и месара.

Васиљко Шкриван, директор Центра средњих школа, је на данашњем састанку, коме су присуствовали представници свих средњих школа, градских одјељења и привредних субјеката, истакао да ће овај приједлог упутити Министарству просвјете и културе РС већ након сутрашњег састанка школског одбора.

Васиљко Шкриван

„То су занимања у трогодишњем трајању која у Требињу никада нису образована- посластичар у струци Угоститетљство и туризам, а пекар и месар у Пољопривреди и преради хране“, каже Шкриван.

Он наводи да је ресорно министарство до сада, углавном, уважавало њихове приједлоге везане за увођење нових смјерова.

Из Завода за запошљавање филијала Требиње кажу да на бироу недостаје највише грађевинских занатлија попут зидара, тесара, армирача, као и варилаца, из металске струке.

Тако на једној страни фали занатлија, а на другој ученици не желе да похађају трогодишње школе.

У Техничкој школи у Требињу, сазнајемо, никада до сада није било довољно заинтересованих да би било уписано цијело одјељење на поједине дефицитарне занате.

Та одјељења су, углавном, попуњавана када се ученици не би могли уписати у жељене четворогодишње школе па су, на крају, уписивали занате.

Дарко Ракић, директор Техничке школе, каже да ће и они доставити ресорном министарству своје приједлоге о плану уписа за наредну школску годину.

Дарко Ракић

Планирамо да упишемо четири одјељења четворогодишњег трајања, грађевинског, електро, машинског и саобраћајног техничара и једно комбиновано одјељења машинске и електро занатске струке“.

Ракић истиче да су прије неколико година хтјели да упишу једно одјељење машинске струке, смјер варилаца, али није било заинтересованих, па се од тога одустало.

Као и претходних, и ове године ће ићи у основне школе да би ученицима представили све оно што им нуди Техничка школа како би их подстакли да, можда, њихов избор при упису буде неки од смјерова који они имају.

Из Подручне привредне коморе Требиње истичу да је веома важно успоставити добру конекцију између привредних субјеката и школа.

Веселин Савић

„Надам се да ћемо у наредном периоду на томе мало више радити. Постоје одређена неразумијевања везана за практичну наставу. Ученици би, стварно, требало више да буду на мјестима гдје ће сутра радити – тако би знања која они стекну била много релевантнија него што је то сада“, сматра Веселин Савић, директор Подручне привредне коморе.

Додаје да би требало направити неки систем стимулације како послодавца тако и ђака, који би могли да уписују дефицитарна занимања.

Састанку у Центру средњих школа у Требињу присуствовали су и представници Агенције за мала и средња предузећа и Аграрног фонда.

Д.Р.