PEKAR, POSLASTIČAR I MESAR – ODLUČITE SAMI!

TREBINJE │ U Centru srednjih škola Trebinje, od naredne školske godine, trebalo bi da budu uvedena tri nova trogodišnja zanimanja – za obrazovanje budućih pekara, poslastičara i mesara.

Vasiljko Škrivan, direktor Centra srednjih škola, je na današnjem sastanku, kome su prisustvovali predstavnici svih srednjih škola, gradskih odjeljenja i privrednih subjekata, istakao da će ovaj prijedlog uputiti Ministarstvu prosvjete i kulture RS već nakon sutrašnjeg sastanka školskog odbora.

Vasiljko Škrivan

„To su zanimanja u trogodišnjem trajanju koja u Trebinju nikada nisu obrazovana- poslastičar u struci Ugostitetljstvo i turizam, a pekar i mesar u Poljoprivredi i preradi hrane“, kaže Škrivan.

On navodi da je resorno ministarstvo do sada, uglavnom, uvažavalo njihove prijedloge vezane za uvođenje novih smjerova.

Iz Zavoda za zapošljavanje filijala Trebinje kažu da na birou nedostaje najviše građevinskih zanatlija poput zidara, tesara, armirača, kao i varilaca, iz metalske struke.

Tako na jednoj strani fali zanatlija, a na drugoj učenici ne žele da pohađaju trogodišnje škole.

U Tehničkoj školi u Trebinju, saznajemo, nikada do sada nije bilo dovoljno zainteresovanih da bi bilo upisano cijelo odjeljenje na pojedine deficitarne zanate.

Ta odjeljenja su, uglavnom, popunjavana kada se učenici ne bi mogli upisati u željene četvorogodišnje škole pa su, na kraju, upisivali zanate.

Darko Rakić, direktor Tehničke škole, kaže da će i oni dostaviti resornom ministarstvu svoje prijedloge o planu upisa za narednu školsku godinu.

Darko Rakić

Planiramo da upišemo četiri odjeljenja četvorogodišnjeg trajanja, građevinskog, elektro, mašinskog i saobraćajnog tehničara i jedno kombinovano odjeljenja mašinske i elektro zanatske struke“.

Rakić ističe da su prije nekoliko godina htjeli da upišu jedno odjeljenje mašinske struke, smjer varilaca, ali nije bilo zainteresovanih, pa se od toga odustalo.

Kao i prethodnih, i ove godine će ići u osnovne škole da bi učenicima predstavili sve ono što im nudi Tehnička škola kako bi ih podstakli da, možda, njihov izbor pri upisu bude neki od smjerova koji oni imaju.

Iz Područne privredne komore Trebinje ističu da je veoma važno uspostaviti dobru konekciju između privrednih subjekata i škola.

Veselin Savić

„Nadam se da ćemo u narednom periodu na tome malo više raditi. Postoje određena nerazumijevanja vezana za praktičnu nastavu. Učenici bi, stvarno, trebalo više da budu na mjestima gdje će sutra raditi – tako bi znanja koja oni steknu bila mnogo relevantnija nego što je to sada“, smatra Veselin Savić, direktor Područne privredne komore.

Dodaje da bi trebalo napraviti neki sistem stimulacije kako poslodavca tako i đaka, koji bi mogli da upisuju deficitarna zanimanja.

Sastanku u Centru srednjih škola u Trebinju prisustvovali su i predstavnici Agencije za mala i srednja preduzeća i Agrarnog fonda.

D.R.