Пенс у Подгорици

ПОДГОРИЦА │ Амерички потпредсједник Мајк Пенс данас стиже у дводневну посјету Црној Гори током које ће се састати са предсједником Филипом Вујановићем и премијером Душком Марковићем, а учествоваће и на специјалном састанку лидера држава чланица Америчко-јадранске повеље.

„Посјета, која ће услиједити након недавних састанака Марковића у Вашингтону са Пенсом и државним секретаром Рексом Тилерсоном, још једна је потврда одличних политичких односа Црне Горе и САД и стратешког партнерства двије земље“, саопштено је из црногорске Владе.

Марковић је позвао Пенса у званичну посјету приликом службених разговора 5. јуна у Бијелој кући.

„То ће бити прва посјета региону највишег званичника и првог сарадника предсједника САД Доналда Трампа“, наводе из Владе.

Из црногорске Владе додају да ће састанак лидера држава чланица Америчко-јадранске повеље /А5/, који ће бити одржан сутра у Подгорици, бити до сада најважнији међународни скуп одржан у Црној Гори.

Америчко-јадранском повељом тренутно предсједава Македонија, која ће заједно са Црном Гором бити ко-домаћин специјалног састанка у Подгорици.

Јадранску повељу основале су 2003. године Албанија, Хрватска, Македонија и САД „како би помогли земљама аспирантима да се придруже НАТО“. Црна Гора и БиХ су се званично придружили Повељи 2008. године.

Црна Гора је предсједавала Повељом у два периода, од јануара до јуна 2010. и од јуна до децембра 2013. године.

Током Пенсове посјете биће предузете велике мјере безбједности, а делегацију САД чиниће неколико стотина чланова.

Супруга америчког потпредсједника, Карен Пенс, током боравка у Подгорици посјетиће једног пчелара, а затим и Скадарско језеро

СРНА