Перо Зубац: Шантићеве вечери су диван тренутак враћања завичају

НЕВЕСИЊЕ │ У оквиру Шантићевих вечери поезије синоћ је у  препуној Градској галерији у Невесињу приређен поетско- музички програм под називом „Невесиње, Алесина друга кућа“.

Невесињска  „Просвјета“ представила је занимљив репертоар поезије, прозе, плеса и музике. Гост вечери био је легендарни пјесник Перо Зубац који је након пуне три деценије стигао у завичај.

Са много емоција говорио је стихове пуне носталгије за родним крајем, рођацима и пријатељима.Освјежио је сјећања на петнаестак година проведених у невесињској чаршији кроз пјесничке слике какве само он може изаткати. Очито разгаљен лијепим пријемом у Невесињу и посјетом у Градској галерији Зубац је отворио душу и испричао неколико цртица из живота везаних за завичај. Био је почаствован доласком владике Григорија  и људи из мостарске „Просвјете“ које много цијени.

 – Невесиње је златни грумен који ме одржава у животу – поручио је Зубац додавши да ће ово вече остати у његовом сјећању као диван тренутак враћања завичају и наде да ће ускоро и своје унуке довести у Невесиње.

Упечатљив музички наступ синоћ је имао и син Пера Зупца Милош који је компоновао неке своје и очеве пјесме настале поводом важних догађаја у њиховом животу. Стихове је синоћ кратко казивао и мостарски књижевник Веселин Гатало.

Као и ранијих година невесињска „Просвјете“ је припремила разноврстан програм посвећен бесмртном Шантићевом дјелу. Наступили су композитор Горан Дука уз пратњу Марије Пејичић и Етно групе „Симонида“, глумица Драгана Матрак Буквић, пјесникиња Николина Кучинар, пијанисткиња Марија Радовић, професорица Наташа Медан и новинар Драган Граховац.

Шантићеве вечери поезије завршавају се вечерас у Мостару, када ће пјеснику Перу Зупцу бити уручена овогодишња Шантићева награда.

Радио Невесиње