Petar Ivancov razočarao Srpsku!

ruski ambasadorPredstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske razočarani su jučerašnjom izjavom ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova, koji je u intervjuu za sarajevski „Dnevni avaz“ rekao da zvanična Moskva ne negira da se u Srebrenici desio genocid, jer je to pojam koji je ustanovio međunarodni tribunal!

Ipak, dvije najjače političke partije u Srpskoj, iako na te riječi ne gledaju blagonaklono, različito tumače izjavu ambasadora Ivancova. U SDS-u smatraju da ona predstavlja najavu da Rusija neće u Savjetu bezbjednosti UN uložiti veto na britansku rezoluciju o Srebrenici, dok iz SNSD-a poručuju da izjavu ruskog ambasadora ne treba posmatrati kao stav Rusije o rezoluciji o Srebrenici.

Članica Predsjedništva SDS-a, Aleksandra Pandurević, kaže da se iz izjave ruskog ambasadora u BiH može naslutiti da Rusija neće uložiti veto na rezoluciju o Srebrenici. Ona podsjeća da Moskva nije iskoristila pravo veta u SB UN ni prije dvije decenije, kada je donesena odluka o bombardovanju Republike Srpske.

Rezultati lobiranja

Umjesto osude Rusije u slučaju da ne uloži veto na rezoluciju o Srebrenici, treba postaviti pitanje vlastima u Srpskoj gdje su rezultati lobiranja za koje su iz budžeta Republike Srpske izdvojeni milioni maraka. Gdje su rezultati silnih lobista, od Stefana Karganovića do kojekakvih lobističkih kuća po Vašingtonu?! Oni su trebali da spriječe, ne usvajanje, već predlaganje ovakvih rezolucija, ali umjesto toga uzeli su milione da pišu hvalospjeve o Miloradu Dodiku – kaže Pandurevićeva.

Prema tvrdnjama vladajuće klike, nastavlja ona, Republika Srpska ima prijatelje po cijelom svijetu, koji će dati sve od sebe da zaštite naše interese.

– Pitam ih sada gdje su ti prijatelji, jer postaje sve očiglednije da Milorad Dodik nije uspio da obezbijedi ni pomoć Rusije – kaže Pandurevićeva.

S druge strane, poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH, Dušanka Majkić, kaže da ambasador Rusije nije iznio stav o rezoluciji o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

Susret sa Lavrovom

– Ambasador je jasno rekao da se o rezoluciji raspravljalo na sjednici Savjeta za sprovođenje mira i da je Rusija glasala za kominike, ali je isto tako precizno rekao da „nacrt rezolucije nije konačni dokument i da se nada da će se o njemu diskutovati u Savjetu bezbjednosti, kao i u BiH, i da zbog toga neće da daje ocjene o nacrtu rezolucije, jer nije konačna“ – smatra Majkićeva.

Ona dodaje da Rusija vjerovatno očekuje od Srbije da traži stavljanje veta na predloženu rezoluciju, ističući da ne treba zanemariti ni najavljeni susret predsjednika RS Milorada Dodika sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Podsjećamo, predsjednik RS Milorad Dodik ranije je najavio da će tokom susreta sa Sergejem Lavrovom, zakazanim za danas, zamoliti ministra spoljnih poslova Ruske Federacije da Moskva u Savjetu bezbjednosti UN uloži veto na rezoluciju o Srebrenici.

– Pokušaću da objasnim da je nama to važno upravo zato što se zanemaruju srpske žrtve, a ako se želi pažnja za Srebrenicu, onda to mora da bude pažnja koja će biti usmjerena na žrtve i bošnjačkog i srpskog naroda – rekao je Dodik.

Ocjena Guskova: Rezolucija osuđuje sve Srbe!

Jelena Guskova, rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka poručila je juče da britanska rezolucija ne smije da prođe u Savjetu bezbjednosti UN, jer se njom osuđuje cijeli srpski narod.

Ne smijemo dozvoliti da ta rezolucija prođe u tom obliku i da bude izglasana. Bilo bi dobro da Rusija predloži da se iz teksta izbaci da se „osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici“, a tamo gdje se „osuđuje genocid u Srebrenici“ obavezno treba dodati i „srpskog, muslimanskog i hrvatskog stanovništva“. Ne mogu da budu krivi samo Srbi – istakla je Guskova, dodajući da je to predložio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ona kaže da još nema čvrstog stava rukovodstva Srbije povodom rezolucije, ali da ne zna kako će vlast u Beogradu izaći iz ove situacije, s obzirom na to da je parlament Srbije prije nekoliko godina izglasao svoju rezoluciju o Srebrenici.

– Jedini čvrst stav jeste stav Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika, koji je rekao da tekst ima mnogo loših momenata, o čemu će razgovarati sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom – kaže Guskova.
PressRS