Петарде нису играчке: Новчана казна за родитеље 300 КМ

ТРЕБИЊЕ I Службеници Полицијске станице Требиње јутрос су у основним школама „Свети Василије Острошки“ и „Јован Јовановић Змај“ одржали предавање на тему „Петарде нису играчке“.

Према ријечима Јоване Цвијетић, портпарола ПУ Требиње, од када је почело претпразнично расположење ова управа није имала ниједну пријаву о вези са употребом петарди, али се оваква предавања традиционално у овом периоду организују у циљу упозорења на посљедице које пиротехничка средства могу изазвати.

Она је истакла да ће полицијски службеници настојати да дјеци, кроз садржај који је њиховим годинама прилагођен, објасне да су пиротехничка средства oпасна уколико се њима неправилно рукује.

„Најчешће повреде које се могу добити од неправилног руковања су повреде прстију, опекотине лица, очију, уста, носа, а чак у 30 одсто случајева настаје и оштећење слуха. Родитељи, односно старатељи су одговорни за поступке малољетне дјеце и у овом случају уколико дође до повреда или било каквих посљедица неправилног руковања пиротехничким средствима казна је 300 KM“, појаснила је Цвијетић.

До краја ове календарске, односно завршетка првог полугодишта школске године, оваква предавања ће бити одржана у свим општинама источне Херцеговине.

С.П.