Petrovdanski sabor u Zaplaniku

TREBINJE | U trebinjskom selu Zaplanik danas je proslavljen Petrovdanski sabor, koji se svake godine održava prve nedjelje po Petrovdanu. U ovom u ratu stradalom kraju, srpske bogomolje i groblja bile su porušene od strane tzv. vojske Republike Hrvatske.

Skoro sve crkve i groblja u ovom dijelu Trebinjske šume su obnovljeni, prvenstveno zalaganjem i organizovanjem pojedinaca – mještana.

Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla u proteklom ratu bila je izuzetno oštećena. Danas je obnovljena, osvještana i prije nekoliko godina sa širom okolinom proglašena od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH , nacionalnim spomenikom BiH – istorijskim područjem pod zaštitom države.

U obnovljenoj crkvi Sv. Apostola Petra i Pavla, svetu liturgiju danas su služili paroh Momčilo Pejičić i otac Isaija.

Poslije svete liturgije, za prisutne je upriličena trpeza ljubavi.

Ove godine, Petrovdanskom saboru u Zaplaniku, prisustvovali su i predstavnici srpskih udruženja „Prosvjeta“ i „Ćirilica“ iz Trebinja i Ivanice.

Srpskim epskim pjesmama, sve okupljene na Petrovdanskom saboru pozdravili su narodni guslari Vladan Perović i Borben Vukanović, članovi udruženja guslara „Vojvoda Nedjeljko Vidaković“ iz Trebinja.

M.P.