ПЕТРОВИЋ: Херцеговина ће заувијек остати кућа владике Григорија

ДИСЕЛДОРФ | Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да ће Требиње и Херцеговина заувијек да остану кућа владике Григорија у коју је увијек добродошао.

Петровић, који је данас присуствовао устоличењу новоизабраног владике франкфуртског и цијеле Њемачке Григорија у Диселдорфу, рекао је да је владика у Херцеговини оставио неизбрисив траг, живећи са народом и дијелиће са њим и лијепе и ружне тренутке.

“И у најтежим временима, током деведесетих година, био је са својим Херцеговцима, док је у послијератном периоду дао велики допринос свеукупној, духовној, друштвеној, културној, спортској обнови нашег Требиња и Херцеговине”, рекао је Петровић, који је предводио делегацију града Требиња на устоличењу владике Григорија.

Према његовим ријечима, добросусједски и пријатељски односи које је владика Григорије развио током 25 година колико је боравио у Херцеговини, на понос су и примјер свима у региону.

Он је навео и да ће бесједе владике Григорија заувијек остати у аналима херцеговачке јавности као поруке које позивају на духовно васкрсење, мир, толеранцију, друштвени опоравак.

Петровић је у име Градске управе, грађана Требиња и своје лично име пожелио владики Григорију да ново искушење успјешно савлада и да српском народу у Њемачкој буде духовни пастир какав је био и народу у Херцеговини.

“Вјерујем и знам да нису могли да добију бољег и способнијег човјека из редова наше свете цркве. Још једном, желим Вам благословен рад у новој Епархији”, поручио је Петровић.

Владика Григорије до сада је био епископ захумско-херцеговачки и приморски. На владичанском трону херцеговачке епархије, 3. октобра 1999. године, владику Григорија устоличио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије по благослову тадашњег патријарха Павла.

На редовном засједању Светог архијерејског сабора у мају 2018. године, владика Григорије изабран је за епископа Епархије Франкфуртске и све Њемачке.

Срна