Петровић обишао радове на санацији зграде средњих школа

ТРЕБИЊЕ │ Ренструкција зграде Средњошколског центра у Требињу тече планираном динамиком и биће завршена током октобра, потврдио је градоначелник Требиња Лука Петровић, након што је посјетио мјесто радова и разговарао са директорима установа смјештених у овом објекту.

Петровић је рекао да су град Требиње и Влада Републике Српске за санацију овог објекта издвојили око 440.00 KМ, чиме ће се стећи бољи услови рада за све запослене и ученике који похађају једну од три средње школе у овом граду.

„Овим радовима значајно ће бити смањени материјални трошкови средњих школа, а новац ће бити усмјерен у наставна средства која ће значајно допринијети бољим условима за учење ђака“, навео је Петровић.

Он је истакао да је путем јавно-приватног партнерства омогућена изградња балон сале за одржавање часова физичког васпитања, с обзиром на то да су ученици Гимназије „Јован Дучић“ и Средње техничке школе Требиње до сада часове имали на некадашњем војном полигону изнад школе.

„Заједничким радом директора средњих школа, Градске управе и Владе Републике Српске можемо да реализујемо значајне пројекте на добробит свих нас“, истакао је Петровић.

Директор Средње техничке школе Требиње Дарко Ракић рекао је да је на дијелу зграде у којој је смјештена ова установа већ урађен дио нове енергетски ефикасне демит фасаде, гђе је постављен стиропор дебљине осам центиметара.

„Урађена је и хидроизолација крова јер је наша школа имала значајне проблеме током великих киша. Замијењено је четрдесетак отвора, док су у току радови на прикључењу објекта на канализациону мрежу“, истакао је Ракић.

Радови подразумијевају и изградњу ресторан-сале која ће служити ученицима Центра средњих школа, у оквиру кога ђелује угоститељска школа.

Директор ове установе Нешка Илијић рекла је да ће тим пројектом ученицима бити омогућена стручна пракса у оквиру саме школе.

„То ће бити једна врста експрес ресторана којим ће наша школа пружати, између осталих, и услуге кетеринга. Уз изградњу ове сале, реновирано је и неколико учионица“, навела је Илијићева.

Према ријечима директора Гимназије „Јован Дучић“ Миша Пешића, у овој установи као додатни пројекат финансирана је реконструкција мокрих чворова и котловнице, коју користе све три средње школе смјештене у згради средњошколског центра.

„Санирали смо два главна котла, а ускоро би требало да се крене и са санацијом помоћног котла. Овим је обезбијеђено да ученици имају квалитетно гријање током зимских мјесеци“, навео је Пешић.

Зграда средњошколског центра у Требињу изграђена је 60-их година прошлог вијека, а ово је њена прва свеобухватна реконструкција.

Радио Требиње