Петровић: Прошле године остварена добит од 16,5 милиона

ТРЕБИЊЕ │ Предузеће „Електропривреда Републике Српске“ /ЕРС/ прошле године остварила је финансијску добит од 16,5 милиона КМ, а сва предузећа, осим Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ „Угљевик“, пословала су позитивно, рекао је Срни генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.

Петровић је истакао да добит производних предузећа у прошлој години, према званичном финансијском извјештају, износи 11,9 милиона КМ, док су дистрибутивна предузећа остварила добит од 2,6 милиона КМ.

„Негативан финансијски резултат пословања РиТЕ `Угљевик` у највећој мјери посљедица је негативних курсних разлика које су прошле године достигле шест милиона КМ, а односе се на кредитно задужење у иностраној валути за пројекат одсумпоравања. Осим тога, његово пословање оптеретило је и низ непланских застоја, као и лош квалитет угља„, навео је Петровић.

Он је истакао да, иако су резултати пословања ЕРС-а за претходну годину много повољнији у односу на 2017. годину, компанија има потенцијала да постигне боље производне и финансијске резултате, али и да теже већој производњи на прагу електрана од садашње.

Према његовим ријечима, постоје и лимитирајући фактори који утичу на пословање ЕРС-а, попут цијене електричне енергије која је најјефтинија у региону, која је субвенционисана за све категорије потрошача.

„Систем је оптерећен и прекомјерним бројем запослених, а ставка за плате значајно учествује у укупним трошковима компаније. Због тога смо донијели одлуке да број радника смањујемо постепено, и то природним одливом и добровољним стимулативним отпремнинама, а запошљаваће се само дефицитарне и струке од виталног значаја за систем„, појаснио је Петровић.

Он је навео да су задаци које је управа ЕРС-а поставила пред себе повећање производње, интензивирање инвестиција, смањење дистрибутивних губитака, али и финансијска дисциплина и организованост.

Када је ријеч о улагањима, Петровић каже да су покренути веома значајни пројекти чијом ће се изградњом и пуштањем у рад добити нови киловати, што је и циљ ЕРС-а, која намјерава остати компанија од стратешког значаја за развој Српске.

„Приоритетно ће бити настављена градња Хидроелектране /ХЕ/ `Дабар` у оквиру пројекта изградње `Горњих хоризоната` на подручју источне Херцеговине. Ријеч је о објекту који нема обавезу снабдијевања домаћих купаца, а произведена енергија биће пласирана у извоз по вишеструко већим цијенама. ЕРС-у је додијељена концесије за изградњу и коришћење хидроелектрана `Фоча` и `Паунци` на ријеци Дрини, а у овај пројекат улазимо заједно са Србијом, са којом градимо и ХЕ `Бук Бијелу`“, навео је Петровић.

Када је ријеч о термоелектранама, Петровић је истакао да се базна енергија не смије изгубити, али да се исто тако интензивно разматрају модели градње Термоелектране „Гацко два“ са страним инвеститорима.

„ЕУ захтијева да се производи струја из обновљивих извора и у овој области ЕРС је била у заостатку. У наредном периоду планирамо максимално да искористимо потенцијале вјетра и сунца и да властитим средствима изградимо соларне електране и вјетропаркове, стављајући се у функцију извршења циљева задатих енергетским пакетима„, рекао је Петровић.

У овој години ЕРС ће расписати тендер за изградњу соларне електране на подручју Требиња, чија ће снага бити 100 мегавата, а вриједност 150 милиона евра.

Петровић наводи да су у току и активности у вези са реализацијом пројекта изградње вјетропарка „Хргуд“ који ће имати снагу од 48 мегавата, са годишњом производњом од око 126 гигават-часова електричне енергије.

Он је навео да је пред ЕРС-ом процес реорганизације и нових инвестиција, с циљем бољег и ефикаснијег управљања системом.

„Пред нама су и обавезе Трећег енергетског пакета који ће омогућити да ЕРС-у комерцијално пословање, реструктурирање дистрибуционих предузећа, односно раздвајање дистрибуција од снабдијевача„, нагласио је Петровић.

Срна