Петровић: У Дому здравља смањена вишемилионска дуговања, Болницa има неповољан уговор са Фондом здравства

ТРЕБИЊЕ | Стање у требињском Дому здравља је добро, у значајној мјери је смањен вишемилионски дуг, док је један од проблема Болнице што има веома неповољан уговор са Фондом здравства Републике Српске, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Он је подсјетио да је наслијеђени дуг у Дому здравља био око 8.400.000 KМ, напомињући да је само у 2016. години износио 1.119.000 KМ, док је бивши директор Бранка Драшковић 2017. годину завршила са минусом од 41.000 KМ, односно успјела дуг да смањи за 1.078.000 KМ.

Говорећи о стању у Болници Требиње, Петровић је истакао да она тренутно има веома неповољан уговор са Фондом здравства Република Српска – 5.800.000 KМ, додајући да болнице у њеном рангу имају много повољније уговоре који су потписани прије више година.

„Ми требамо да настојимо да пацијенти остају у Требињу, а да би остајали неко мора да плати ту услугу“, каже Петровић.

Он сматра да је менаџмент Болнице спреман да се заложи за пацијенте и да ова установа буде не само грађевински, већ и кадровски и људски за примјер.

Циљеви новог менаџмента Болнице: Пријава корупције и ријешити проблем паркинга

Директор Болнице Требиње Борислав Грубач истиче да је један од циљева менаџмента да рационализују одређене трошкове који неће ићи на уштрб пацијената, те да сагледају који би то био обим здравствених услуга које ова болница може са постојећим кадром и опремом пружити, а који се до сада радио ван Републике Српске.

„Анализирамо ангажовање и спољних сарадника као и других лица како нам пацијенти не би одлазили“, нагласио је Грубач.

Kао једну од новина која је уведена у Болницу је пријава корупције, гдје пацијенти своје сугестије и примједбе могу упутити директору, овлаштеном службенику или оставити на мјестима предвиђеним за то – у холу болнице и на сваком одјељењу.

Болница Требиње ускоро ће ријешити и вишедеценијски проблем недостатка паркинг мјеста због чега често санитетска возила нису могла прићи овој здравственој установи.

Грубач каже да су пројектована 46 мјеста испред установе, а да ће у наредном периоду бити проширен паркинг изнад Одјељења за плућне болести.

Радове за проширење паркинга финансираће Хидроелектране на Требишњици и Град Требиње, а требали би да почну ових дана.

Реализација пројекта почела је прије неколико мјесеци, али је због временских прилика обустављена.
Срна